Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı. Taliban'la Afganistan'daki Türk Büyükelçiliğinden 3.5 saat görüşme gerçekleştirildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanı işletilmesi konusunda Taliban'dan teklif aldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Kabil'de gerçekleştirilen felaketi terör saldırısını milletçe telin ediyoruz. Böyle bir felaketi şu anda DEAŞ üstlendi. DEAŞ'ın bu adımı atmış olması da bölgede ve dünyada nasıl bir tehlikeli örgüt olduğunu da ortaya koyuyor.

TAHLİYELER DEVAM EDİYOR

Yoğun bir şekilde tahliye çalışmaları devam ediyor. Planlamaları titizlikle yaptık. Tahliyeler başarıyla gerçekleşti.

Kabil askeri havaalanından İslamabad'a gidip oradan da THY uçaklarıyla sivil gerekse askeri heyetlerimizi ülkemize getiriyoruz. Bu süreç boyunca Afgan halkının istikrarına önemli katkılar sağladık.

TALİBAN'LA GÖRÜŞME

Bizim kiminle nerede ne zaman görüşmeler yapacağımız gibi lüksümüz yoktur. Biz şu anda büyükelçiliğimizi Kabil havaalanının içindeki askeri bölüme taşıdık. Büyükelçiliğimiz oradaki yerde faaliyetlerini sürdürüyor. Taliban'la Türk Büyükelçiliğinde 3 buçuk saatlik bir görüşme yaptık.

AFGAN GÖÇMEN SAYISI

Türkiye'de 1.5 milyon Afgan göçmen var deniyor. Ben size resmi rakam söylüyorum. Mevcut Afgan göçmen sayısı 300 bin. Bay Kemal ve izinden gidenler 1.5 milyon diye açıkladılar. Göç olayında da çok hassasız. Sınırlarda belli yerleri duvarlarla örüyoruz.

TALİBAN'DAN HAVAALANI TEKLİFİ

Taliban bize Kabil Havalimanı'nın işletilmesini teklif etti. Henüz verilmiş bir kararımız yok. Afganistan'da ciddi bir yönetim boşluğu var. Yönetim belirgin olmalı. Biz şu anda askerimizi sivil vatandaşlarımızı önce İslamabad'a sonra ülkemize geri getiriyoruz. Onların yüzlerindeki memnuniyet bizim için en önemli adımdır.

Arkadaşlar öncelikle siz bu muhalefetin bu tür iftiralarda hiçbir zaman özür dilediğini duydunuz mu? Karakterinde böyle bir şey yok. Kalktılar Merkez Bankası'yla ilgili ciddi yalanlar uydurdular. Döviz rezervi bakın nerelere çıktı. Bunların özür dilemesi söz konusu mu? Döviz rezervi 115 milyar dolarları bulacak. Bunlarda böyle bir şey yok. Hayatları yalan. Bulmuşlar bir kadın yalan makinesi. BBC'nin yalan söylemesini anlarım da bunları böyle görmek istemezdik. Bu ülkenin ana muhalefetisin. Bu kadar yangın sel felaketleri oldu. Lehte açıklamalarını duydunuz mu? AFAD'ın yardım toplamasına bile karşı çıktılar. Eğer şu anda AFAD'a destek olmak isteyenler göğüslerini gere gere yardım edebilirler. Çünkü AFAD topladığı yardımlarla önemli.

HER ŞEY KAYITLI

AFAD'a nakdi yardımını yapabilirsin bundan güzel bir şey olabilir mi? Her şey kayıtlı adımları atıyoruz. Bizler gerek selde gerek yangın afetinde hepsindeki çalışmalardan memnunuz.

Editör: TE Bilisim