Ermenistan Başbakanı Paşinyan daha önce de Türkiye ile bazı diyaloglar kurula bilinir mesajı vererek Türkiye ile yumuşama isteğinin olduğunu vurgulamıştı.

"İLİŞKİLERİMİZDE YENİ BİR SAYFA AÇILABİLİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık ayında ‘’Ermenistan altı platformu girişime katılırsa, ilişkilerimizde yeni bir sayfa açılabilir" demişti. Erdoğan daha sonra 16 Haziran'da Azerbaycan parlamentosunda yaptığı konuşmada "Ermenistan Azerbaycan ile sorunlarını çözdüğü zaman Türkiye olarak gerekli adımları atacağız" ifadesini de kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dün Bitlis'teki yabancı ülkelerin büyükelçilerine hitap ettiği konuşmasında “Karabağ'ın kurtuluşu bölgede uzun vadeli barışın koşullarını yarattı. Ermenistan bu fırsatı kullanırsa gerekli adımları atacağız." Değerlendirmesi yaptı.

ANLAŞMANIN MADELLERİNİ TAM OLARAK UYGULAMIYOR

Azerbaycan ve Türkiye tarafı uzun zamandır Ermenistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyıp işgalci politikalarından ve iddialarından vazgeçtiği taktirde Erivan ile ilişkilerin yumuşayacağı sinyalleri veriyordu.

Öte yandan Ermenistan tarafı diyalog ile ilgili mesajlar verirken, bir taraftan da 10 Kasım’da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin ortak imzasıyla varılan Karabağ anlaşmasının maddelerini tam olarak uygulamıyor.
Özellikle Zengezur koridorunun açılması, Ermenistan güçlerinin Dağlık Karabağ’dan tamamıyla çekilmesi ve Kazah ilçesinin 6 köyünün boşaltılması gibi önemli maddeler var.

Editör: TE Bilisim