Bosna Hersek’te resmi temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buradan Karadağ’a geçti. Karadağ ile ikili ilişkileri geliştirme konusunda kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, iki ülkenin barış ve istikrara ciddi katkılar sağladığına dikkat çekti. Erdoğan, Karadağlı mevkidaşı Milo Cukanoviç ile basın toplantısı düzenledi, Balkanlar’da birlik ve beraberlik mesajı verdi.

‘KARADAĞ’I İLK BİZ TANIDIK’

Erdoğan, iki ülke arasında son derece köklü ilişkiler bulunduğunu belirterek, “Tarihten gelen bir sorumluluğun içerisindeyiz. Bu ziyaretleri devam ettirmeye çalışıyor ve önem veriyoruz.” ifadesini kullandı. Erdoğan iki ülke arasındaki güçlü bağlara dikkati çekerek “ Türkiye ile Karadağ arasındaki dostluk ilişkileri çok eski zamanlara dayanıyor. Karadağ’ı ilk tanıyan ülkeler arasındayız. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede ikili ilişkileri daha da geliştirme konusundaki irademizi bir kez daha teyit ettik” dedi.

250 MİLYON DOLARLIK HEDEF

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye ve Karadağ arasındaki işbirliklerinin hedefine ilişkin ise “Sayın Cumhurbaşkanı ile 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk. Malumunuz Türk sanayisi Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bu hedefi belirleyelim dedik. Türk özel sektörünün Karadağ’daki varlığı, ticaret hacmimizi artırmamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘Yalnızca Erdoğan’a güveniyorum’

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, Bosna Hersek'in kalkınmasında ve gelişmesinde Batı yerine yalnızca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güvendiğini söyledi. Dodik, Batılı ülkelerin yalnızca konuştuğunu ama Bosna Hersek için hiçbir şey yapmadığını belirterek, “Buradaki partnerlerim Batı'dan gelip laf yapan kişilere güveniyorlar, ben onlara güvenmiyorum. Ben yalnızca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güveniyorum." dedi.

Barış ve istikrara en büyük katkı

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülke işbirliğinin bölgedeki barış ve istikrara sağladığı faydaya değinerek “Balkanların ve Avrupa’nın önemli parçaları olan Türkiye ve Karadağ barış ve istikrara ciddi katkılar sağlıyor. Karadağ’ın Balkanlar’daki barışçıl politikalarını, tüm ülkelerle iyi ilişkiler geliştirme gayretini takdirle izliyoruz. Karadağ’ın NATO’ya katılmasına tüm gücümüzle destek verdik. Biz tarihten gelen bir sorumluluğun içerisindeyiz. Bu ziyaretleri devam ettirmeye çalışıyor ve önem veriyoruz. Bu ziyaret geç kalmış bir ziyaretti, bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim