Türkiye’nin bölgesel denklemleri sahada ve masada değiştirmesi, düşmanca tutum sergileyen Körfez ülkelerinin de rotasını yeniden belirledi. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye karşıtlığının amiral gemisi olan BAE, Ankara ile ilişkileri geliştirme çabasına girdi.

DİPLOMATİK MANEVRA

​​​​​​​15 TEMMUZ’DA FETÖ’yü destekleyen, Katar ve Libya’da Türkiye’nin karşısında yer alan BAE, Ankara’nın bileğini bükemeyince diplomatik manevra yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed arasındaki telefon görüşmesiyle normalleşmenin ilk adımı atıldı.

MISIR HEYET GÖNDERİYOR

​​​​​​​BAE gibi Türkiye’ye yanaşan Mısır da önümüzdeki hafta Türkiye’ye heyet gönderecek. Türkiye-Mısır siyasi istişarelerinin ikinci turu, heyetler arasında 7-8 Eylül’de Ankara’da gerçekleşecek. Ana gündem maddesi ise normalleşme ve Akdeniz’deki gelişmeler olacak.

***

​​​​​​​Mısır ile ikinci istişare Ankara’da

Dışişleri Bakanlığı tarafından mayıs ayında Kahire’de başlayan temasların ardından ikinci Türkiye-Mısır istişarelerin 7-8 Eylül’de Ankara’da yapılacağı açıklandı. Mısır ile 2013’ten bu yana süren gerginlikte ilişkiler, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetin Kahire’ye gitmesinin ardından yeni bir aşama kaydetmişti. Bakanlık tarafından ikinci Türkiye-Mısır istişarelerinin 7-8 Eylül’de Ankara’da yapılacağı açıklanırken, görüşmede ikili ilişkilerin ve bölgesel sorunların ele alınacağını duyuruldu.

ANLAŞMA İMZALANABİLECEK

Deniz yetki alanları kapsamında kararlar alınması beklenirken, Mısır’ın tavrının ‘Türkiye’nin sınırlarına dikkat etme’ üzerine kurulu olması istişarelere yansımıştı. İki ülke arasında ilişkiler normalleşirse Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması imzalanabilecek.

Editör: TE Bilisim