Burak Battal / Özel Haber

Türkiye'nin birçok şehrinde son bir yılda ev kiraları yüzde 40-50 oranında yükseldi. Kiralık evlere olan talebin artması, ev stoklarının talebi karşılama noktasında yetersiz olması, okullarda yüz yüze eğitime geçilme kararı, kentsel dönüşüm gibi birçok faktörün etkili olduğu kira artışları vatandaşı ekonomik anlamda zorluyor. Yüz yüze eğitime geçilme kararının ardından üniversite öğrencilerinin bir kısmı Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarının yanı sıra özel yurtlarda kalmayı tercih ederken, önemli bir kısmı da evlerde kalmayı tercih ediyor.

8 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ VAR

Son yıllarda KYK’nın yurt kapasitesi yaklaşık olarak 700 bin öğrencinin barınabileceği şekilde artırıldı. 8 milyona yakın üniversite öğrencisinin olduğu Türkiye’de, özel yurtları tercih eden yüzbinlerce öğrenci olsa da geriye kalan yaklaşık 3-4 milyon öğrenci için ciddi bir ev ihtiyacı olduğu aşikar. Kiralarda yaşanan fahiş artışlara rağmen talep azalmayınca özellikle İstanbul’un bazı bölgelerinde emlakçılarda sıra oluştu. Bilhassa üniversite kampüslerine yakın noktalarda emlakçıların ‘listelerine’ isim yazdırılmaya başlandı. Hatta listelerden kura ile çekiliş yapılarak yüksek fiyatlarla ev kiralamaları da oluyor.

EŞYALI EV DAYATMASI

Bu durumu bilen bazı ev sahipleri ise, zaten yükselen ev kiralarını daha da artırmak için evlerini eşyalı olarak kiralıyor. Çoğunlukla ikinci kalite ya da spotçudan ikinci el olarak birkaç bin liraya toparlanan eşyalar sebep gösterilerek evler ortalama 500 lira ile bin lira arasında fazlaya kiraya veriliyor. Öğrencilerin yoğun olduğu Beşiktaş, Fatih, Mecidiyeköy, Şişli, Bakırköy gibi yerlerde kiralar 3000-3500 lira seviyesinde. 3 öğrenci birlikte bir evi tuttuğunda kişi başına bin lira düşüyor. 3+1 evlerin ise fiyatları 5 bin lira seviyesine dayandı. Böyle bir ev tutulması durumunda ise, fatura giderleri de dahil edildiğinde aşağı yukarı 2 bin lira civarı bir paranın ev için ayrılması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim