Dünya genelinde Kovid-19’a karşı mücadele sürerken her geçen gün bir yeni varyant haberi geliyor. Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk kez Kolombiya'da tespit edilen "Mu" varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "yakından izlenmesi gereken varyant" kategorisine alındı.

DSÖ, "B.1.621", diğer adıyla Mu varyantının aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiğini, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu bildirdi.

HIZLA YAYILIYOR

39 ülkede görülmesinin ardından Mu varyantı 30 Ağustos'ta, DSÖ tarafından Mart ayından bu yana "yakından izlenmesi gereken varyant" kategorisine alınan beşinci varyant oldu. Daha önce de Eta, Iota, Kappa, Lambda varyantları bu kategoriye alınmıştı.

29 Ağustos itibariyle, son dört hafta içinde hastalardan alınan virüs örneklerinin 4 bin 500'den fazlasının Mu varyantı olduğu belirlendi. Bunların çoğu ABD (2 bin 65) ve Kolombiya (852), Meksika (357) ve İspanya'da (473) rapor edildi.

İKİ ÜLKDE DAHA ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan Mu varyantına dair yeni bir gelişme yaşandı. Dünya genelinde hızla yayılmaya başlayan varyant iki ülkede daha görüldü. Bu ülkelerin Japonya ve Yunanistan olduğu bildirildi.

Mu varyantına, Japonya'da 2 kişide rastlandı. Vakaların biri Tokyo'nun doğusundaki Narita havalimanında Birleşik Arap Emirlikleri çıkışlı bir yolcuda, diğeri ise başkentteki Haneda havalimanında İngiltere çıkışlı bir yolcuda saptandı. Yolcular havalimanında karantina periyoduna alındı.

YUNANİSTAN’DA 6 KİŞİDE RASTLANDI

Ayrıca Yunanistan'da da Mu varyantı görüldü.  Yapılan açıklamada söz konusu yeni varyant Yunanistan'da 6 kişide rastlandı. Vakalardan 2'si başkent Atina'daki Eleftheros Venizelos Havalimanı girişinde yapılan testlerle tespit edilirken diğer 4 vaka ise Argolida, Attiki ve Ahaia'da kaydedildi.

Editör: TE Bilisim