GINE'NIN başkenti Konakri'de Pazar sabahı cumhurbaşkanlığı sarayı yakınında askeri araçların devriye gezdiği ve silahlı çatışmaların yaşandığı bildirildi. Yaşananların askeri darbe olduğu darbenin eski bir Fransız askeri olan Albay Mamady Doumbouya tarafından yönetildiği ortaya çıktı. Doumbouya, Fransız Yabancı Lejyonunda bir süre görev yaptıktan sonra 2018'de Özel Kuvvetler Birlikleri’nin (GFS) başına getirilmişti.

CUMHURBAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Başkent Konakry’de çatışmalar yaşanırken, Gine Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar gün içerisinde Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin güvende olduğunu duyurdu. Fakat ilerleyen saatlerde Conde’nin askerler tarafından gözaltına alındığına dair görüntüler sosyal medyaya düştü. Hızla yayılan görüntülerde Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin etrafının askerler tarafından sarıldığı Conde’nin ise bitkin halde olduğu görüldü. Conde’nin tutuklandığı ve bir araca bindirilerek bölgeden uzaklaştırıldığı bildirildi.

MECLİS FESHEDİLDİ

Darbeci Albay Mamady Doumbouya, başkent Konakri'de kaydedilen bir videoda Ulusal Meclis'in feshedildiğini açıkladı. Doumbouya, tüm kara ve hava yollarının geçici olarak kapatıldığını ve vatandaşlardan evde kalmalarını ve hükümetin talimatıyla ilgili daha fazla talimat beklemelerini istedi. Bay Doumbouya ayrıca, Bay Conde'nin Gine halkına verdiği sözleri yerine getirmediğini söyleyerek, darbeye ülkedeki yoksulluğu ve yolsuzluğu bahane olarak gösterdi.

Afrika’da darbeler dikkati çekiyor
AFRIKA ülkelerinde yaşanan askeri darbeler dikkat çekiyor. Orta Afrika ülkesi Çad’da Nisan ayında, Batı Afrika ülkesi Mali’de ise 24 Mayıs’ta darbe yapılmıştı. Afrika’da etkisini kaybeden Fransa’nın bölgede yeniden aktif olmak istediği ve Doğu Akdeniz’de ve Libya’da rekabete giriştiği Türkiye’yi Afrika’da etkisiz hale getirmek istediği sır değil. Türkiye’nin Libya’dan Cezayir’e, Somali’den Nijer’e, Afrika ülkeleri üzerindeki etkisi kısa süre öncesinde Fransız medyası tarafından enine boyuna incelenmiş ve Emmanuel Macron’un bölgedeki Türk etkisinden rahatsız olduğu vurgulanmıştı. 2011’den beri Afrika’ya yönelik açılım politikası yürüten Türkiye, kısa sürede bölgenin etkin ülkelerinden biri haline gelmişti. Türk şirketleri 10 yıllık süreçte Afrika genelinde 70 milyar doları aşan projelere imza atarken, Türk firmalarının alt yapı, inşaat ve limancılık faaliyetleri dikkat çekiyor.
Editör: TE Bilisim