Fransız yargısı, 1984'ten beri sürgünde yaşayan eski Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Rıfat Esed'i kara para aklama, Suriye kamu fonlarını zimmete geçirme ve ağırlaştırılmış vergi kaçakçılığından suçlu buldu.

Paris Temyiz Mahkemesi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in amcası Rıfat Esad'ın 90 milyon euro değerindeki varlıkları zimmete para geçirme suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmasını onadı.

MAL VARLIĞINA EL KONULDU

84 yaşındaki Rıfat Esed’in Fransa’daki tüm mal varlığının yanı sıra Londra’da bulunan 29 milyon euro değerindeki mülküne el konulması kararına da onama geldi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İ KANLI BİR ŞEKİLDE BASTIRMIŞTI

2014 yılından beri Fransa'da soruşturulan amca Esad'ın İspanya'daki mal varlıkları ile banka hesaplarına da 2017 yılında ayrı bir kara para aklama soruşturması kapsamında el konulmuştu.

Suriye devletinin parasıyla Fransa’da bir emlak imparatorluğu kurarak organize şekilde kara para aklamakla suçlanan Rıfat Esed, Beşşar Esed’in babası Hafız Esed’in devlet başkanlığı döneminde yardımcılığını yapmış ve 1982’de Hama’daki Müslüman Kardeşler'i kanlı şekilde bastırma yöntemlerine başvurmasıyla tanınmıştı.

LÜKS HAYATI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

1984 yılında başarısız darbe girişimine kalkışmasının ardından Suriye’yi terk eden amca Esed'in Avrupa’ya taşınmasından sonraysa, 4 eşi ve 16 çocuğuyla sürdürdüğü lüks hayat dikkat çekmişti. Paris’te biri 3 bin metrekare büyüklüğünde olmak üzere iki evinin, bir çiftliğinin, bir şatosunun ve Lyon’da da 7 bin 300 metrekarelik bir ofis binasının sahibi olduğu belirtiliyor. Ailenin İspanya’da 695 milyon euro değerinde 507 adet mülkünün olduğu biliniyordu.

Editör: TE Bilisim