Furkan Benli / Özel Haber

Suriye krizi, 2011 yılında bir grup Suriyelinin devlet sisteminde bazı değişikler ve siyasi otoritede reformlar talep etmesiyle başladı. Bu taleplerin duyurulması için sokak ve caddeler dolduruldu. Ülkenin güneyinde yer alan Dera şehrinde öğrencilerin okul duvarına "Ey Doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sana geldi" alevlenen halk ayaklanması beklenmedik bir şekilde yerini kanlı çatışmalara bıraktı.

GÖSTERİLERDEN SİLAHLI MÜCADELEYE

Dönemin Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, halkın bu taleplerine ordu gücü ile karşılık verdi. Esed’in bu adımı ise Suriye halkının silahlanmasına, kendisine top ve tanklarla karşılık veren yönetime karşı silahlı mücadelenin başlatılmasına yol açtı. Gösterilerden silahlı mücadeleye evrilen Suriye devriminde onlarca hatta yüzlerce silahlı grup ortaya çıktı. Esed’e karşı bu mücadelede öne çıkan gruplardan en barizi ise hiç şüphesiz Suriye Milli Ordusu oldu.

SURİYE MİLLİ ORDUSU

Suriyeli halka yönelik silahlı kıyımın akabinde ordudan ayrılan asker ve komutanların oluşturduğu SMO, ilk olarak Özgür Suriye Ordusu ismiyle sahaya çıktı. Esed mezalimine karşı kurulan cephe, sivillerin de katılımıyla saflarını kısa sürede genişletti. 2021’e gelindiğinde ÖSO, kendisinde Suriye Geçici Hükümeti’ne bağlı olarak Suriye Milli Ordusu ismiyle yeniden değişikliğe gitti.

YPG’YE KARŞI MÜCADELE

10 kolordudan oluşan SMO resmi olarak açıklanmasa da polis gücü dahil yaklaşık 110 bin personele sahip. Suriye Geçici Hükümeti’nin Genel Kurmay Başkanlığına bağlı olan SMO’nun başında istifa ettiği açıklansa da henüz Selim İdris bulunuyor. Türkiye destekli SMO’nun çatısı altında ise şu gruplar yer alıyor: Sultan Murat Tugayı, Fatih Sultan Mehmet Tugayı, Ahrar Şarkiye, Ceyşül Şarkiye, 1. Fırka, Muntasır Billah Tugayı, Cephetül Şamiyye, Ceyşül Nasır, 9. Tümen, Kürt Şahinleri Ayrıca SMO çatısı altındaki 5grup olanHamza Tümeni, Mutasım Tümeni, Sultan Süleyman Şah Tümeni, 20. Tümen ve Kuzey Şahinleri Tugayı “Suriye Kurtuluş Cephesi” adı altında birleşerek 20 bin askerle tek çatı altında toplandı. Arap, Kürt ve Türkmen savaşçıların yer aldığı bu gruplar DEAŞ’a karşı savaştı ve Esad rejimi ve PKK/ YPG’ye karşı mücadeleleri sürüyor.

HEYET TAHRİR ŞAM

Esed'e karşı savaşan bağımsız gruplar arasında öne çıkan Heyet Tahrir Şam, Halep’in Esed güçleri tarafından ele geçirilmesiyle koalisyon şeklinde bir araya gelen gruplar tarafından oluşturuldu. Grup içinde yer alan savaşçıların büyük kısmı eski Nusra Cephesi saflarında savaşan isimlerden oluşuyor. Ceyşü Sünne ve Livau’l Hak grupları da HTŞ’nin kurulması sonrası kendilerini lağv ederek bu gruba dahil oldu. Suriye’nin kuzey batısındaki HTŞ, kurulum aşamasında El-Kaide’den ayrıldığını açıklamış ve ismini Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştirmişti. HTŞ, SMO gibi Türkiye ile herhangi bir bağı bulunmuyor. Grubun liderliğini Muhammed el-Colani yapıyor. HTŞ cephesini yaklaşık 30 bin kişiden oluşuyor. HTŞ’nin merkezi olan ülkenin kuzey batısındaki İdlib’de SMO, HTŞ dışında Ensar el Tevhid, Hurased Din isimli gruplar da yer alıyor.

Editör: TE Bilisim