İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı için 2021 takvimi henüz açıklanmadı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınav takviminden bağımsız bir şekilde duyurulan tarihlerle ilgili henüz bir açıklama yapılmamış olması, sınava girmeyi planlayan ziraat mühendislerinde, “Bu sene olmayacak mı?” sorularının çoğal- masına neden oldu. Sı- nava hazırlanan adayların bilgi paylaşımı için oluşturduğu forum ve sosyal medya hesaplarında sınav tarihinin açıklanmasına ilişkin açıklama yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor.

Adayların sıkça dile getirdiği sorunlardan biri de 2017’ye kadar her yıl yapılan sınavların neden düzensiz hale getirildiği oldu. 2018 ve 2019 yıllarında mevzuat değişikliği sonucu gerçekleştirilmeyen sınav en son 17 Ekim 2020’de yapıldı. Mühendisler ayrıca bu sınava eczacı, kimyager ve kimya mühendislerinin de girmesine tepki gösteriyor. Mühendislerin getirdiği gerekçe ise, ‘Mühendisler eczane açamazken, eczacıların bu sınava neden girdiği’ oluyor.

PERSONEL ALIMI YETERSİZ

Ziraat Mühendisleri Odası verilerine göre, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) başvuran ziraat mühendisi sayısı 2012’de 25 bin, 2016’da 30 bin, 2017’de ise 40 bini ulaştı. Adaylar, küresel salgın nedeniyle tarımın stratejik bir sektör olarak öne çıktığı süreçte neden ziraat mühendisi alımının az olduğunu sorguluyor.

Editör: TE Bilisim