Ahilik Haftası ne zaman, hangi tarihler arasında 2021? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Anadolu ticaretinin tarihi bir kavramı olan 'ahiliğin' ne anlama geldiği merak ediliyor. Öte yandan tarihi bir öneme sahip olan bu kavram, her yıl 'Ahilik Kültür Haftası' olarak kutlanıyor. Esnaf ve zanaatçı birliklerini temsil eden ahilik meslek grupları tarafından bu yıl 'Ahilik Kültür Haftası'nın ne zaman kutlanacağı araştırılmaya başlandı. Peki Ahilik Haftası ne zaman, hangi tarihler arasında 2021? İşte Ahilik ile ilgili tarihi geçmiş!

AHİLİK İLE İLGİLİ TARİHİ GEÇMİŞ!

Günümüzün esnaf odalarının başlangıç teşkilatı olarak kabul edilen Ahilik'in anlamı merak konusu oldu. Ahilik 13. ve 20. yüzyılları arasında esnaf ve zanaatçı meslek gruplarının yer aldığı meslek gruplarına verilen bir addır.

Ahilik, Abbasi Halifesi Nasır Lidinillah'in önerisi üzerine Anadolu Selçuklu Devleti'nin zanaatçı ve esnaf birliklerine destek vermesi sürecini takiben Ahi Evran tarafından kurulan esnaf dayanışma derneğidir.

Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yerleşim gösteren Müslüman ve Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek gruplarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.

Aynı zamanda bu birliğin kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzde bulunan esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin öğretildiği sosyo-ekonomik düzeni temsil etmektedir.

AHİLİK HAFTASI NE ZAMAN, HANGİ TARİHLER ARASINDA 2021?

Cömertlik, eski Türk törelerinin kökünden gelen ve Anadolu’da büyük bir ilerleme kaydeden zanaatçı, esnaf, çiftçi gibi meslek dalları ile ilgilenen ocak olarak tanımlanır.

Bu yıl 34'üncüsü düzenlenecek olan Ahilik Kutlamaları için Merkez Yürütme Kurulu Toplantısında gününe karar verildi. Bu kapsamda Ahilik Haftası Kutlamalarının tarihi 13-19 Eylül 2021 olarak belirlendi.

Editör: TE Bilisim