Kum zambağı nedir, ne demek? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Kum zambakları Akdeniz'de ve yer yer Karadeniz'deki sahillerde kendini göstermeye başladı. Nesli dünyada giderek azalan ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarının koparılması ve yurt dışına çıkarılması yasak. Yöredeki işletmeler ve vatandaşlar zambak bulunan alanları koruma altına alıyor. Peki, Kum zambağı nedir, ne demek? Kum zambağı cezası ne kadar? İşte tüm detaylar…

KUM ZAMBAĞI NEDİR, NE DEMEK?

Kum zambağı (Pancratium maritimum), nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasına ait, kıyı kumullarında yetişen soğanlı bir bitki türüdür.

Çok yıllık, soğanlı, genişçe uzun şeritsi yapraklı, yaklaşık 40–45 cm boyunda, beyaz çiçekli, çiçek sayısı 3-15, koronalı, korona tepallerin 2 / 3 ü kadardır. Çiçeklenme zamanı Ağustos ve Ekim ayları arasındadır.

Tüm Akdeniz ülkelerinde ve Karadenizin güney kıyılarında yetişir. Türün nesli tehlike altındadır. Türkiye'de bulunan zambakların ülke dışına çıkarılması suçtur. Türe yönelik en önemli tehdit, kıyı bölgelerinde hızla yayılan yazlık konutlardır.

KUM ZAMBAĞI CEZASI NE KADAR?

Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarını koparmanın cezası ise 80 bin liradır.

Editör: TE Bilisim