KİMİ zaman tepkilere ve kovulma pahasına rağmen sağduyu, sabır ve kararlılıkla girişimlerini sürdüren, bazı görüşmeler için kilometrelerce yol kateden duyarlı insanların bu çabası meyvelerini veriyor. Bölgede yıllardır arazi anlaşmazlığı, kız kaçırma, hayvan otlatma gibi nedenlerle yaşanan kavgaların ardından olayın tarafı aileler arasında başlayan kan davalarında bugüne kadar çok sayıda kişi hayatını kaybetti, kadınlar dul, çocuklar ise yetim kaldı.

Çok sayıda kişinin kan davası nedeniyle başka illere göç etmek zorunda kaldığı bölgede, yıllar süren husumet, telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açıyor. Kan davasını sürdürmek zorunda bırakılan erkekler ya saldırılarda öldürülüyor ya da suç işlediği için cezaevine düşüyor, geride kalan kadınlar ve çocuklar için zorlu bir yaşam başlıyor.

YÜZLERCE AİLE BARIŞTI

Büyük sorunlara neden olan kan davalarının sona erdirilmesi için “arabulucu” olarak devreye giren kanaat önderleri, mülki amirler, din alimleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bazen yıllarca süren girişimleri ile husumetin son bulması için mücadele ediyor. Bölgede bugüne kadar bu girişimler sayesinde yüzlerce aile barıştı.

‘Barış sürecinde yoğun çaba harcıyoruz’
DİYARBAKIR’DA Hasenan ailesinin ileri gelenlerinden Hasan Arslan, “Barış süreci”nde yoğun çaba harcadıklarını anlattı. Arslan, genellikle mağduriyete neden olan tarafın kendilerine ulaştığını ve olayın çözümü için yardım istediğini aktardı. Ailelerle sürekli görüştüklerini ifade eden Arslan, “Karşı tarafl a konuşup ikna ettikten sonra uzlaştırıyoruz. Daha sonra bir barış yemeği veriliyor ve Kur’an-ı Kerim’in altından geçilip, yemin edilerek, barışma sağlanıyor. Bizler de çok memnun oluyoruz.” dedi. Şahinan ailesinin ileri gelenlerinden Mehmet Sait Gülçer ise, iki aile arasında bir husumet olduğunda ilk andan itibaren olay yerine gidip, gerginliğin fazla büyümemesi için çaba sarf ettiklerini anlattı.
Editör: TE Bilisim