CHP’Lİ İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Dünya Belediyeler Birliği Kültürü Zirvesi” için düzenlediği gala gecesinde skandal yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı programda, yarı çıplak bir semazen ney ve oyun havası eşliğinde dans etti.

YENİ KILIF ‘DÖNGÜSEL KÜLTÜR’

Galada misafirleri selamlamak üzere kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, insanlığın yeni bir dönemeçte olduğunu ve yeni bir kültürel temele ihtiyaç olduğunu iddia ederek, skandal ifadeler kullandı. Soyer, “Bu nedenle cesur adımlar atarak yerelde ve evrensel ölçekte uygulanabilecek yepyeni bir kültür yaklaşımını oluşturmak zorundayız. Bu zirvede tarifini yaptığımız ve resmi deklarasyonda da yer verdiğimiz bu yeni yaklaşımın adı: Döngüsel Kültür” dedi.

700 YILLIK SEMAYA SAYGISIZLIK

Basın mensuplarının alınmadığı gala etkinliğinde, Soyer’in konuşmasının ardından skandal bir gösteri sergilendi. Mevlevilerin 700 yıllık ‘Sema’ zikri ağır bir şekilde tahrif edildi. Başında siyah sarık ve üstte siyah altta kırmızı olmak üzere 2 kat Mevlevi kıyafetiyle sahneye çıkan Ziya Azazi isimli dansçı ney ve oyun havası eşliğinde dans etti.

ŞOV AMAÇLI KOREOGRAFİ

Skandal gösteriye Tasavvuf musikisinin önemli isimlerinden birisi olan neyzen Ender Doğan, “Şov amaçlı, kareografi düşünülmüş, bu biçimde konsept oluşturmayı düşünenler, hiçbir şeyi kıstas almazlar, sufi yolun icaplarını hesap etmezler ve kale almazlar. Bu olayı, Geleneksel Mevlevi kültürüne yapılmış çok ciddi bir saygısızlık olarak yorumluyorum” dedi. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Kültür Zirvesi’nde semazen temasıyla gerçekleşen skandala tepki gösterdi.

“PAGOS ZİHNİYETİNİN TEZAHÜRÜ”

MHP İl Başkanı Veysel Şahin de görüntüleri izlerken hayretler içerisinde kaldığını belirterek, “Israrla Pagos zihniyeti budur, bunun yıkılması gerektiğini söylüyorum. Kafalarının arkasında mutlaka başka hesaplar vardır. Türk kültürü, kabullendiğimiz ortak kültür bunu asla kabul etmez. Dünyaya başka yerden bakıyorlar. Bunlar başka amaca matuf işlerdir. Bunlar Türk milletine yönelik işler değildir. İzmirlinin artık bu zihniyeti anlaması lazım. Gerçekten olacak bir iş değil” ifadelerini kullandı.

CHP işi iyice zıvanadan çıkardı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, yaptığı açıklamada uluslararası organizasyonun gala gecesinde sergilenen danstaki ‘yarı çıplak semazen’ görüntülerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Sürekli, CHP’li büyükşehir belediyesinin kutlama, anma, tanıtımlarda ‘işi zıvanadan çıkarmayı marifet saydığını’ savunarak, “9 Eylül zafer yürüyüşü kortejinin önünde palyaçoları, hokkabazları yürüten zihniyet, şimdi de 700 yıllık Mevlevi kültürünü kurban etmiştir” dedi. Sürekli, adına ‘yeni kültür arayışı’ diyenlerin ortak değerleri ve tarihi, yerle yeksan eden yaklaşımlarla Mevlana’yı hiç anlamadıklarını gösterdiğini söyledi.
Editör: TE Bilisim