PKK uzantısı Demokratik Suriye Güçleri'nin elebaşı Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin'le özel bir toplantı yapan ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie, ABD'nin PKK'ya olan desteğini sürdüreceğini söyledi. Yerel kaynaklara göre, özel toplantıda, "ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin Türkiye'ye etkileri" konuşuldu.

DSG MASAYA OTURACAK”

Toplantıda, Suriye'nin kuzeyindeki siyasi yapı ve ortamın Afganistan ile aynı bağlamda değerlendirilemeyeceğini vurgulayan McKenzie'nin DSG'ye övgüler yağdırması dikkat çekti. DSG'nin, "Kendini etkin bir şekilde organize ettiğini ve her türlü saldırıya direnebileceğini" öne süren McKenzie, ABD'nin Suriye'nin geleceğiyle ilgili gelecekteki herhangi bir müzakerede DSG'nin de masaya oturması için elinden geleni yapacağını söyledi. DSG elebaşları toplantıda DEAŞ'ın hala çok aktif olduğunu, özellikle Deyrizor bölgesinde eylem hazırlığında olduğunu öne sürünce, ABD'nin Suriye'den çekilme konusuna da değinen McKenzie, DEAŞ tehdidi devam ettikçe bölgede kalacaklarını vurguladı.

DESTEĞİ OBAMA BAŞLATTI

ABD, 2014 yılında terör örgütü DEAŞ'ın Ayb el Arab'ı (Kobani) kuşatması sırasında PKK uzantıları YPG ve terör örgütünün kadın yapılanması YPJ ile askeri ortaklık kurdu. DEAŞ'la mücadele bahanesiyle on binlerce TIR askeri teçhizatın yanı sıra para yardımı da yapan ABD, süreç içerisinde PKK uzantılara yapacağı yardımları bütçeye dahil etti. Suriye'nin kuzeyini işgal etmesine yardım eden ABD, özellikle petrol bölgelerini "koruma" altına alması dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim