Çare Derneği, Afrika'nın birçok ülkesinde su kuyusu, gıda paketi yardımları, adak-akika kurban kesimleri, yetimhane ve kalıcı eser inşa etme gibi çeşitli alanlarda insani yardım faaliyetlerini yıl boyunca sürdürüyor.

Bu yardımların yanı sıra Kurban Bayramı’nda vacip kurban kesimleri ve ramazan ayında da iftar yemekleri ile kumanya dağıtımları gerçekleştiriyor.

SAĞLIK KAMPI AÇILDI

Dernek, gittiği ülkelerdeki yaşam koşullarını ve oradaki insanların hayat standartlarını gördükten sonra insani yardımda bulunduğu ülkelerde sağlık sahasında da çalışmalar başlattı. Bu kapsamda Çare Doktorları, 2021 yılının ilk sağlık kampını Kenya’nın başkenti Nairobi’ye yaklaşık 550 km uzaklıktaki Garba Tula Bölgesi’nde açtı.

KENYA’NIN SAĞLIK DURUMU

Kenya’da nüfusun sadece dörtte biri tam teçhizatlı sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ülke içerisinde ishal, hepatit, tifo, sıtma, humma ve kuduz gibi hastalıklar çok sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Özellikle yetersiz beslenme ve hijyen koşullarından dolayı çocuklarda malnütrisyon (beslenme yetersizliği) ve enfektif hastalıklar, yetişkinlerde de katarakt, fıtık, hidrosel ve büyük tirod nodülleri gibi hastalıklar görülüyor.

GARBA TULA SAĞLIK KAMPI’NDA NELER YAPILDI?

·        Katarakt ve Genel Cerrahi Ameliyatları

Kamp düzenlenene hastanede ameliyat odaları bulunmasına rağmen gerek ekipman gerekse yeterli sağlık çalışanı olmadığı için şimdiye kadar hiç ameliyat yapılmadığı belirtiliyordu. Çare Doktorları ile Çare Derneği ilk ameliyatları bu kamp ile gerçekleştirdi. Şartların bölgede yaşayan insanlar için çok zor olduğu bu bölgede genel cerrahi ve göz branşlarında ameliyatlar ve sağlık taramaları yapıldı. Çare Doktorları, yaptıkları ameliyatlarda onlarca hastaya cerrahi ameliyat gerçekleştirmekle beraber 2020-2021 yılları toplamında yüzlerce katarakt hastasının gözlerine umut oldu.

·        Gıda Kolileri ve Besleyici-Tedavi Edici Beslenme Paketleri

Çare Doktorları, sağlık kampı düzenlediği Tanzanya’da 5 yaş altı çocukların ve bebeklerin aç uyumaması için 210 aileye gıda paketi yardımında bulundu. Gönüllü ekiplerin bir kısmı Kenya’nın Kwale ve Garissa bölgelerine geçerek iki yüzden fazla aileye malnütrisyon hastası çocukları için besleyici ve tedavi edici beslenme paketlerini dağıttı.

·        Yetimhane ve Medrese Ziyaretleri

Çare Doktorları, Garba tula’da iki yetimhane bir tane de medreseye ziyaret gerçekleştirdi. Yetimhanelerden birinde 200 kız, diğerinde de 160 erkek kalıyor. Çare Doktorları ayrıca, 60 öğrencinin eğitim aldığı bir medreseyi de ziyaret etti. Yetimhane ve medrese önünde Türkiye’den gönderilen adak, akika, şükür ve nafile kurbanların kesimleri gerçekleştirildi. Kesimi yapılan kurbanların etleri yetimhane, medrese ve ihtiyaç sahibi bölge halkına dağıtıldı.

·        Su Kuyusu Açılışları ve Önceki Su Kuyularımızın Ziyaretleri

Çare Derneği, sürekli insani yardım faaliyetlerinde bulunduğu Kenya’da bugüne kadar açtırdığı su kuyularını teker teker ziyaret etti. Kuyuların çalışabilir durumda olup olmadıklarını kontrol etti. Yeni tamamlanmış 8 adet su kuyusunun da açılışını düzenleyip görüntülerini hisse sahipleri ile paylaştı. Bölgede suya acil ihtiyacı olan köyleri belirleme konusunda da saha araştırması yaptı.

Çare Doktorları 29 Ekim’de Tanzanya’da!

Çare Doktorları, 2021 yılı içerisinde Kenya Garba Tula’da başlayan sağlık faaliyetlerinin ikinci ayağında Tanzanya’ya önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. 29 Ekim’de Tanzanya’da gerçekleştirmeyi planlanan sağlık kampında yine cerrahi operasyonlar, katarakt ameliyatları, ilaç yardımları, çocuk maması, takviye edici beslenmeler ve kişisel hijyen malzemelerinden oluşan sağlık yardımlarının yapılması planlanıyor. Ayrıca bölgede adak akika kurbanları kesilecek ve etleri ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.

Çare Derneğinden yapılan açıklamada “Tüm mazlum coğrafyalarda binlerce mazluma vesile olmaya, canlarımıza can katmaya ve ülkemizi en güzel şekilde temsil ederek nice ihlaslı dualar almaya her daim devam ediyor. Dünyadaki doktorların sadece %2’sine sahip olan ve 1 milyon kişiye neredeyse bir cerrahın düştüğü Afrika’da yapacağınız bağışlarla birçok mazluma çare olabilirsiniz.” ifadeleri yer aldı.

•    Katarakt Ameliyatı Bedeli (1.500 TL)

•    Katarakt Ameliyatına Katkı (500 TL)

•    Çocuk Maması

•    İlaç Paketi (150 TL)

•    Kişisel Hijyen Paketi (100 TL)

Online Bağış İçin tıklayınız!

Hesap Numaraları İçin tıklayınız!

Not: Banka havalesi yaparken açıklama kısmına "Sağlık Yardımı" yazarak "Adı-Soyad ve Cep Telefonu" yazmayı unutmayınız. Banka alıcı hesap adı “Çare Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği”dir.

Editör: TE Bilisim