Furkan Benli / Diriliş Postası 

İŞGALCİ İsrail ve BAE’nin normalleşme anlaşması imzalamasının üzerinden bir sene geçmesinin ardından iki ülke arasında su sızmıyor. Ortadoğu’da kirli planların öncüsü olan iki ülke her geçen gün aralarındaki bağları güçlendirmeye de devam ediyor. Bu kapsamda BAE, normalleşme anlaşmasının yol dönümünde İsrail’le birçok anlaşmaya imza attı.

MBZ’DEN BENNETT’E MEKTUP

BAE kaynakları, MbZ’nin İsrail Başbakanı Naftali Benett’e yazdığı mektupta ikili ittifakı güçlendirmek için İsrail’in daha fazla adım atması gerektiğini belirtti. Bu anlaşmalarla yetinmeyen BAE, İsrail’le ikili ilişkileri güçlendirmek için ülkede daimi bir askeri üs kurması yönünde teklifte bulundu. Kaynaklar, BAE’nin “askeri üs” teklifini, Abu Dabi rejiminin İran’dan gelecek herhangi bir tehlikeyi “İsrail perdesi” ile bertaraf edebilmeyi amaçladığını ve BAE’nin askeri açıdan İsrail’in askeri tecrübelerinden faydalanmayı amaçladığını belirtiyor.

2019’DA ÜS KURMUŞLAR

Öte yandan “Mihrican el-Cezira” haber sitesinin BAE istihbaratına dayandırdığı bilgiye göre; İsrail Savunma Bakanlığı, 2019’da BAE’de gizli bir askeri üs kurdu. Haberde, askeri üssün İran’ın muhtemel saldırılarına karşı son teknolojiyle donatıldığı, yerin 330 metre altında olduğu ve herhangi bir füze saldırısı ile yok edilemeyeceği bilgisi paylaşıldı.

FİLİSTİN DAVASININ TASFİYESİ

İsrail ile BAE arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar, 2020’de Beyaz Saray'da imzalanmıştı. Anlaşma turizm, kültür, doğrudan uçuşlar, güvenlik, telekomünikasyon, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı elçiliklerin açılması konularında ikili mutabakatları içeriyor. Uzmanlar normalleşme anlaşmasını Filistin davasının tasfiyesi olarak niteliyor.

Editör: TE Bilisim