Rusya, Suriye konulu her zirve öncesinde yaptığı gibi yine sivil bölgeleri hedef aldı. Çarşamba günü Soçi’de yapılacak zirvede masaya güçlü bir şekilde oturmak isteyen Rusya, Afrin kırsalı ve Idlib çevresini vurdu.

2011’de başlayan Suriye iç savaşına dahil olarak Esed’i kurtaran Rusya, Astane ve Soçi zirvelerinde imzalanan ateşkes anlaşmalarına rağmen sivilleri hedef almayı sürdürüyor. Esed ve İran destekli terör örgütlerinin karadan başlattığı operasyonlara hava desteği sağlayan Rusya, Halep ve Hama başta olmak üzere Suriye’nin tamamında Suriye direnişini hedef aldı. Yapılan katliam operasyonlarının ardından imzalanan anlaşmalarla muhalif grupların ve milyonlarca sivilin İdlib’e geçmesine izin veren Rusya, rejim ve İran destekli terör örgütlerinin yeni hedefi İdlib oldu.

TÜRKİYE’NİN VARLIĞI KORKUTUYOR

İdlib ve çevresini sürekli olarak ateş altına alan Rusya ve müttefikleri, tüm silahlı grupların tasfiyesini ve Esed’e karşı başlatılan direnişin tamamen sonlandırılmasını hedefliyor. İç savaş boyunca Esed’e verdiği desteğin karşılığını Suriye’ye yerleşerek alan Rusya, Türkiye ile yapacağı her zirve öncesi İdlib ve çevresi başta olmak üzere, Türkiye’nin PKK terörüyle mücadele kapsamında başlattığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarını kapsayan bölgelere de saldırılar düzenliyor.

GÖÇ TEHDİDİ

Yeni silah teknolojilerini denemek için Suriye’yi önemli bir laboratuar olarak değerlendiren Rusya, Türk askerinin bölgedeki varlığı sebebiyle rahat hareket edemiyor. Türkiye’nin özellikle terörden arındırdığı Zeytin Dalı Harekatı bölgesinde sivillerin yeni bir düzen kurması ve bölgede Suriye’nin diğer bölgelerine nazaran daha huzurlu bir ortam sağlamasını, Suriye’de gerçekleştirmek istediği planlar tehdit olarak algılayan Rusya, “Terörle mücadele” bahanesiyle tüm silahlı grupların faaliyetlerine son vermesi ve nihayetinde Türkiye’nin Suriye’den tamamen çıkarılmasını hedefliyor.

LAVROV BAKLAYI ÇIKARDI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bölgede yaşanan kriz için Türkiye’yi suçladı. Rusya, rejim karşıtı eli silahlı tüm grupları terörist olarak tanımlarken, Lavrov’un “Türk muhataplarımız normal muhalifleri teröristlerden ayırma sorumluluğunu üstlendi” sözleri dikkat çekti. Lavrov, “Bunun uzun süre önce yapılması gerekiyordu ama olmadı, biraz yavaş ilerliyor” sözleriyle Rusya’nın Soçi’deki en büyük kozunun silahlı grupların durumu olacağının işaretinin vermiş oldu. Rusya, muhaliflerin son kalesi olarak adlandırılan İdlib’e sürekli saldırılar düzenleyerek Türkiye’ye yeni bir göç akını ihtimali üzerinden baskı yapmak istiyor.

Yine zirve öncesi katliam
DAHA önce NATO ve G7, Astana, Cenevre ve Soçi zirveleri öncesinde, İdlib’in yanı sıra Türkiye’nin harekat bölgelerine saldıran Rusya geleneği bozmadı. Rus uçakları, Çarşamba günü gerçekleştirilecek Soçi Zirvesi öncesi, Zeytin Dalı Harekat bölgesinde yer alan Afrin kırsalını ve İdlib'deki Cebel Zaviye bölgesini vurdu. 10 noktaya düzenlenen saldırılarda Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) mensup 9 kişi öldü. Hava saldırılarının ardından ÖSO grupları ile rejim güçleri arasında Tadif'te şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.
Editör: TE Bilisim