Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları" Kura Töreni'nde konuşuyor

BAŞKAN ERDOĞAN'IN KONUŞMALARINDAN SATIR BAŞLARI;

Mesleki eğitim süreçlerini birincilikle bitiren kadın hakim ve cumhuriyet savcılarımızı kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.

Son 19 yılda adliye kapısını adaletin kapısı haline getirmek için tarihi nitelikte birçok adım attık Adalet mülkün temeli olduğu kadar, sosyal barışın, refahın, istikrarın, kalkınmanın lokomotifidir. Geciken adalet, adalet değildir. Bu ilkeden hareketle adalet sisteminin hızlı işlemesi için çaba harcıyoruz

"2002'DEN BU YANA ADALETİ HAKİM KILMAK İÇİN REFORM İADEİMİZİ CANLI TUTTUK"

Sadece modern ve ihtişamlı binalar yapmakla adaletin tesis edilmeyeceği bir gerçektir.

Temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınmadığı, adaletin sağlanmadığı, adalete güvenin zedelendiği bir toplumda siyasi iradenin ekonomik kalkınma ve ilerleme yönünde yapacağı hamleler de eksik kalmaya mahkumdur. Güya adaleti tesisi ermek adına bir sağdan bir soldan gençlerin asıldığı günleri gördük.

Darbeciler karşısında selam duran, darbecileri ayakta alkışlayan sözde yargı mensupları gördük. 2002'den bu yana ülkemizde adaleti hakim kılmak için reform irademizi daima canlı tuttuk. Birinci yargı paketinde hak ve özgürlükleri koruyan ve güçlendiren bir anlayışla değişiklikler yaptık. İkinci yargı paketinde infaz sistemimizin iyileştirilmesi ve topluma yeniden kazandırma işlevinin güçlendirdik

Üçüncü yargı paketinde özel hukuk alanında sadeleştirici uygulamaları yürürlüğe koyduk

Dördüncü yargı paketinde idarenin cevap süresini 60 günden 30 güne indirdik

"GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR"

Hepimiz şu gerçeği iyi biliyoruz. Geciken adalet adalet değildir. Bu ilkeden hareketle adalet sisteminin hızlı işlemesi için çaba harcıyoruz.

Sadece modern binalar yapmakla adaletin tesis edilmeyeceği de bir gerçektir. Temel şart güçlü, tarafsız, bağımsız hukuk sisteminin varlığıdır. 

Kamuoyumuz ile paylaştığımız Yargı Reformu Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı, reform irademizin en son belgeleridir. Yargı paketlerimizi hızla hayata geçirdik. Birinci yargı paketinde ceza muhakemesinde ciddi değişiklikler yaptık. Özellikle ifade özgürlüğünde hak arama yollarını genişlettik. E-Duruşma uygulamasını yargının hizmetine sunduk. Salgın sürecinde yargı camiamız ve vatandaşlarımız bu uygulamadan ciddi yardım sağladı.

Yargı camiamız uzun yıllar boyunca ya vesayetçilerin ya da halka rağmen halkçılık yapan jakoben düşüncenin tasavvuru altında kalmıştır. Bir sağdan bir soldan gençlerin darağacına gönderildiği dönemler yaşadık. Uyduruk davalarla başbakanların asıldığı yüz kızartıcı durumlara şahitlik ettik. Darbecileri ayakta alkışlayan sözde yargı mensupları gördük. Haksız ithamlara ve eleştirilere rağmen 2002'den bu yana adaleti hakim kılmak için reform irademizi daima canlı tuttuk.

HER İLE SULH KOMİSYONU

Meclisimizin iradesine sunacağımız yeni yargı paketlerinde talep ve beklentileri kolaylaştırıcı bir yaklaşımla sağlamayı esas alacağız. İcra konularını, aile hukuku alanında çocukla kişisel ilişki kurulmasından tamamen çıkaracağız. Çocuğun üstün yararını hakim kılacağız. Dosyalar arasından vakit kaybetmeden hakkına kavuşmasını istiyoruz vatandaşın. İdari sulh usulü, sistemi rahatlatacak bir yeniliğimiz olacak.  Yakında her ilde sulh komisyonunu devreye alıyoruz. Böylece yargının iş yükünü düşüren alternatif bir hukuk sistemi hedefliyoruz.

Bugün bir hakime düşen yıllık dosya sayısı adli yargıda 709. İş yükünde son 10 yılda düşüş sağlandığını görüyoruz, bu oranı daha da aşağıya çekecek alternatifler düşünüyoruz. Hakim - savcı yardımcılığı müeessesini de yeni adli yılda milletimizin hizmetine sunacağız. Hakim ve savcılık mesleğine adım atacak genç kardeşlerim, bu yapılanların hedefine ulaşması ancak nitelikli insan kaynağı ile mümkündür. Yorulmadan okumanız, teori ve pratiği yakından takip etmeniz bu millete olan borcunuzdur.

Editör: TE Bilisim