Pilav tarifleri denilince ilk akla gelenlerden biri de hamsili pilav tarifi. Kışa aylarında daha da çok tüketilen hamsili pilav özellikle Karadeniz yöremizin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Bu tarifimizde, hamsiyle hazırlanan pirinç pilavı çam fıstığı, kuş üzümü, nane, dereotu ve soğanla zengin bir aromaya ulaşıp damak çatlatan lezzetle sofralardaki yerini alıyor. Peki, Hamsili pilav tarifi nasıl hazırlanır? MasterChef'te yapılan Hamsili pilavın yapılışı ve malzeme listesi yazının devamında...

Hamsili pilav tarifi nasıl hazırlanır? MasterChef'te yapılan Hamsili pilavın yapılışı ve malzeme listesi

800 gram hamsi

100 ml zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

25 gram çam fıstığı

200 gram pirinç

40 gram kuş üzümü

400 ml sıcak su

1 tatlı kaşığı kuru nane

Yarım demet dereotu

1 yemek kaşığı mısır unu

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

Hamsili pilav tarifinin hazırlanışı

Öncelikle pirinci ve sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini ayrı ayrı kaplarda sıcak suda birkaç saat bekletin (pirinci bol tuzlu suda, diğerlerini sade suda) ve ardından hamsileri temizleyip, kılçıklarını çıkarın. İyice yıkayıp, sularının süzülmesi için bir süzgece alın.

Kuru soğanı küçük küçük doğrayın, ardından zeytinyağını ısıtıp, soğanları katın. Orta ateşte ve ara ara karıştırarak, soğanlar yumuşayana kadar, yaklaşık 5 dakika kadar soteleyin.

Çam fıstıklarını ekleyip, arada karıştırmaya devam ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar yaklaşık 5 dakika daha kavurun.

Pirinci, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün ve tencereye pirinci alın; tuz ve karabiber serpip, birkaç kez karıştırın.

Kuru nane ve süzdüğünüz kuş üzümlerini ekleyip, karıştırın ve sıcak suyu ilave edin. Karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Ateşi kısıp, pirinçler suyu çekene kadar iyice pişirin.

Pilavınız pişerken, fırın kabının dibini yağlayın, mısır ununun yarısını ekleyin. Kabın dibini, derileri altta kalacak şekilde hamsilerle kaplayın. Ardından, pilavınızı ateşten alın. İncecik kıyılmış dereotunu ekleyin ve karıştırın. Bekletmeden kapta bulunan hamsilerin üstüne yayıp, bir kaşık yardımıyla düzeltin. Kalan hamsileri ise derileri üstte kalacak şekilde pilavın üstüne dizerek, pilavı tamamen kaplayın.

Hamsilerin üzerine kalan mısır ununu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hamsilerin üzeri pembeleşinceye kadar yaklaşık yarım saat pişirin.

Fırından çıkardığınız hamsili pilavı birkaç dakika dinlendirip sıcak sıcak servis edin.

Editör: TE Bilisim