Ebru Okanlar / İstanbul

Dünya genelinde Kovid-19’dan en çok etkilenenler şüphesiz öğrenciler oldu. Virüsün yaygınlaşmasını engellemek amacıyla yaklaşık bir buçuk yıl uzaktan eğitime geçildi. Sınıf ortamından uzaklaşan öğrenciler bir türlü evden eğitim alma durumuna alışamadı. Öğrencilerin ders konusunda geride kalmasını ardından moral açısından da bir sürü sorunlar yaşadı.
Güneşli Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Saliha Bozkurt, Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu. Rehberlik Koordinatörü Bozkurt, online eğitimin birçok zorlukları getirdiğini söyledi. Bozkurt, pandemi sürecinde öğrencilerin yanında olduklarını belirterek, ruhsal olarak da psikolojik destek sağladıklarını dile getirdi.

“EĞİTİM DAHA ZOR HALE GELDİ”

Online eğitimin, çocukların dünyasına girmesiyle zorlu olan sınav süreçleri daha da zor hale geldiğini kaydeden Saliha Bozkurt, “Bu nedenle kurumumuzda hem iki yıldır okullarda online olarak görülen derslerin telafisini yapıp, bir yandan da YKS sürecini başlattık. 2021 YKS sonuçlarını ve açıklanan verileri incelediğimizde ve önceki yıllarla kıyasladığımızda bu yıl sınavın ne kadar zor olduğunu bir kez daha gördük. Salgının yarattığı zorlukların da üstesinden gelerek bu sınava giren tüm öğrencilerimizin sınav başarısının yanında psikolojik dayanıklılıkları da arttı.” diye konuştu.

“MOTİVASYONUMUZU KAYBETMEMELİYİZ”

“YKS sürecini başlatırken çocuklarımıza zor bir süreçten geçeceğimizi ama bu sürecin her öğrencide eşit zorlukta olduğunu, bu nedenle moral ve motivasyonumuzu kaybetmememiz gerektiğini vurguladık.” diyen Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yıl boyunca çocuklarımızı aynı tempoyla ilerlettik. Kimi zaman beraber güldük, beraber eğlendik kimi zaman morallerimiz bozuldu, ağladık ama hiçbir zaman aramızdaki bağı koparmadık ve iletişim halinde olduk. Bu nedenle veli-öğrenci-öğretmen üçgeninde süreci yönlendirdik. Etkileşim ve iletişimimizin daim olduğu bu yolculukta, öğrencilerimize eğitimsel alanda verdiğimiz desteğin yanında, onların ruhsal dünyalarının da süreç içerisindeki etkisinin farkında olarak onlara gerekli psikolojik desteği sağladık. Eğitimin çok boyutlu bir süreç olduğunun farkındalığıyla kurumumuzda, öğrencilerimize psikolog desteği sunarak onların ruhsal süreçlerini kapsamlı değerlendirmelerle ele aldık. Eğitimin her alanına gösterdiğimiz hassasiyet ve sorumluluk duygumuz multidisipliner tutumumuzu beraberinde getirdi.”

'ONLAR BAŞARDI SIRA SİZDE'

Kurum olarak çocukların her süreçte yanlarında olduğunu, onları akademik başarısının yanı sıra psikolojik destek ve adaptasyon sürecinde yine yanlarında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Saliha Bozkurt, “Görüldüğü üzere güzel sonuçlar aldık. Yıllardır da almaya devam ediyoruz. Bundan sonraki süreç için de yine alacağız. Güçlü ve dinamik eğitim kadrosuyla, alanındaki yenilik ve gelişimleri takip eden ve öğrencilere her alanda talep ettikleri her türlü desteği sunmaya hazır, nitelikli ve donanımlı yenilikçi bir kadroyla geleceğe umutla bakan, yeni nesiller yetiştirmek en temel misyonlarımızdan biridir. O yüzden en güzel söylemimiz yeni gelecek öğrencilere onlar başardı sıra sizde diyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Şuğra Dilruba Solak Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi

‘HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM’

Biruni Üniversitesi’nde yüzde 100 burslu Tıp Fakültesi Bölümü’nü kazanan Şuğra Dilruba Solak, “İlk olarak birinci dönemde TYT’yi bitirmiştim. Sonrasında AYT ye çalışmaya başladım AYT eksiklerimi kapattım. Özellikle pandemi döneminde biz öğrenciler biraz daha olumsuzluk etkilendi. Ancak biz kurumumuz ve çalışmalarımız sonucunda bu durumu lehimize çevirdik. Son zamanlara doğru 5 ya da 6 saatlik olan çalışma süresi yedi 8 saati doğru çıkmaya başladı. En sonunda da kurumumuzda 21 gün kampa girdik. Kampta sabahtan akşama kadar ders çalışıyorduk. Sabah on da kampa giriyorsak sekiz de kamptan çıkıyorduk. Kamp süresince öğle aralarında 1 saatlik yemek molası veriyor onun dışında 15’er dakikadan oluşan çay ve meyve molaları veriyorduk. Haftanın yedi günü deneme sınavı çözüyorduk. Bu da bize pratik kazandırdı. Özellikle kamp süreciyle netlerimde hızlı bi yükseliş oldu. İstediğim bölündü herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Doğa Aslan Yıldız Teknik Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği

‘BAŞARILI BİR SONUCA ULAŞTIM’

Yıldız Teknik Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nü kazanan Doğa Aslan, ekstra psikolojik sıkıntılar oluyor çevre baskısı hissettiğini aktararak, şöyle devam etti: “Evet söylediniz gibi baskı hissediyorsunuz mezuna kalınca çünkü 12. sınıfken olmadı bir daha mezuna kalırım diye biliyorsunuz ama mezunken bunu tekrar söyleyemiyorsunuz bir daha yapamadı diyecekler korkusu oluyor. Ama buna kulak verip bu korkunun çalışmanın etkilemesine izin verirseniz daha başarısız olacağını biliyorsunuz. Onun için işte o korkuyu susturabiliyorsunuz daha çok arka plana atmaya çalışıyorsunuz ben de bunu hissettim ama çok odaklanmamaya çalıştım. Çalışmalarında şöyle yürüttüm 12. sınıfta kendime temel atmıştım o ama daha az soru çözüp deneme yapmıştım. Mezun senemde temelim olduğu için konuları göz atıp tekrar yapıp daha çok pratiğe döktüm ve bol bol denemelerle bilgilerimi oturttum. Sonunda daha başarılı bir sonuca ulaştım.”

Rabia Melek Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği

‘ÖĞRETMENLERLE HEP İLETİŞİM HALİNDEYDİK’

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği’ne girmeyi başaran Rabia Melek, kurumun katkıları en çok soru çözümlerinde olduğunu dile getirerek, “Tüm hafta boyunca gelip burada ders çalışma imkânımız oluyordu. Onun katkısı oldu ayrıca güzel rehberlik çalışmalarımız oluyordu, hocalarımız bu konuda çok fazla ilgili ve alakadar oluyordu. Sınav sonuçlarımızın konu analizleri bizlere gelmesi hangi konularda hata yaptığımızı bizlere gösteriyorlardı her hafta bir deneme ve analizimiz oluyordu. Ayrıca öğretmenlerle güzel bir ilişki içinde oluyorduk ve sürekli onlarla iletişim halinde oluyorduk.” değerlendirmesini yaptı.

Sinem Özbey Mef Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği

‘HOCALARIN ÇOK FAYDASI OLDU’

Mef Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü kazanan Sinem Özbey, sıkı bir şekilde çalıştığını vurgulayarak, “Bahçelievler Teknik Anadolu kız lisesinden mezunum sağlık lisesi aslında ebe yardımcılığı bölümü mezunuyum ama kendi alanım dışında bir meslek okumaya karar verdim. Bilgisayar mühendisliği okuyorum. Şu anda 79 bin yaptım, yüzde 50 burslu olarak yüzde 100 İngilizce ve Mef Üniversitesi’ne yerleştim. Okuduğum bölümden memnunum. Çalışma olarak da nasıl çalıştım? Pandemi tabii ki biraz etkiledi, hele biz meslek liselilerin hiçbir şekilde ders görmüyorduk, okulda da daha çok mesleğe yönelik derslerimiz oluyordu. YKS çalışmalarımız bu nedenle kısıtlıydı. Ama ben vazgeçmeyerek çalıştım ve eksiklerimi kurumda kapattım ve bu nedenle kurumum benim için çok önemliydi, çok faydalı oldu. Elimden geldiğinin fazlasını yaparak ders eksiklerini tamamlamaya çalıştım burada hocaların çok faydası oldu, rehberlik hocaların çok ilgisi oldu. Öğrencilerin deneme çözmelerini tavsiye ediyorum. Sürekli not tutuyordum, notlarım vardı. Saliha hocayla sürekli gelip istişare ediyordum, rehber hocamızla plan yapıyordum.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim