Furkan Benli / İstanbul 

Irak'ın Kerkük kentinde 4 Eylül’de gerçekleşen karakol saldırısının DEAŞ tarafından gerçekleştirilmediği ortaya çıktı. Kerkük Polis Müdürlüğü, terör örgütü DEAŞ’ın, Kerkük'ün güneyindeki Dakuk ilçesine bağlı Reşad nahiyesi yakınlarında Irak Federal Polis gücüne ait gözlem noktasına saldırdığını saldırıda 12 polisin öldüğünü duyurmuştu.

KÖYLÜLER SALDIRDI

Saldırıdan yaklaşık 1 ay sonra saldırıya ilişkin gerçekler ortaya çıktı. Middle East Eye’de yer alan bilgilere göre, Irak Federal Polisi 2 polisin karıştığı tecavüz skandalını örtbas etmek için DEAŞ kartını kullandı. Ortaya çıkan bilgilere göre, gözlem noktasında görev yapan 2 polis, karakol yakınlarında çobanlık yapan bir kıza cinsel istismarda bulundu. Genç kızın ailesi ve köylüleri karakola saldırarak, istismar olayına karışan polisleri öldürdü. Saldırıyı inceleyen müfettişlere göre, köylülerin karakoldaki diğer polisleri öldürmek istemediklerini fakat olayın kontrolden çıktığını ve diğer polislerin de öldürüldüğünü belirten bir rapor hazırladı.

“DEAŞ YAPTI DEYIN” TALİMATI

Olayın duyulmasının ardından harekete geçen Beşinci Tümen Komutanlığı ve Ortak Askeri Operasyonlar Komutanlığı saldırıyı DEAŞ saldırısı gibi göstermek istedi. Kerkük Polis Müdürlüğü de aldığı talimat gereği DEAŞ’ın karakola saldırdığını duyurdu. Yapılan açıklamada, DEAŞ’lı teröristlerle karakoldaki polisler arasında çatışma çıktığı, çatışmada 2 polisin öldüğü, diğer 10 polisin de destek amacıyla karakola giderken yola tuzaklanan mayın sonucu öldüğü ifade edildi.

ÇATIŞMA İZI YOK!

 Fakat ortaya çıkan yeni bilgiler Polis Müdürlüğü’nün verdiği tüm bilgilerin yalan olduğunu ortaya çıkardı. Üst düzey bir polis memuru yaptığı açıklamada, “10 polis memurunun da karakolda olduğunu ve saldırıya uykuda yakalandığını” söyledi. İhmali itiraf niteliğinde açıklamayla gözler önüne seren polis memuru termal kamera görüntülerini uzak bir yerden izlemesi gereken polis memurunun bile saldırı anında uykuda olduğunu söyledi.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR BAŞLADI

Yaşanan olayın ardından üst düzey emniyet mensuplarının DEAŞ’la yürütülen sözde mücadele konusunda birbirini suçlamaya başladı. İsmi açıklanmayan, kıdemli bir subay MEE'ye, bazı tümen komutanlarının devriye gezmediğini, nöbet karakollarında kalan görevlilerin nöbet tutmak yerine uyuduğunu, saha ajanlarını istihdam etmek için de yeterli fon ayrılmadığını öne sürdü. Polis kaynakları ise personelin çok yorgun olduğunu ve sürekli savaş halinde olmaktan dolayı bitkin düştüğünü öne sürdü.

KARAKOLLARDA DURUM IÇLER ACISI

Saldırının ardından başlatılan ani teftişler de bölgedeki güvenlik zafiyetini gözler önüne serdi. Beşinci Tümen Komutanı Tümgeneral Haider Yousef al-Mutawari’nin Al-Rashad yakınlarındaki karakollara sürpriz baskınlar düzenlediği bildirildi. Birçok personelin uykuda yakalandığı teftişlerde bazı personelin komutan yakınına gelene kadar uyumaya devam ettiği öne sürüldü.

Editör: TE Bilisim