Sabri İşbilen / Özel Haber  - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Demir, market zincirlerinin fahiş kâr oyununu deşifre etti. Büyük zincirlerin kurdukları alt şirketler vasıtasıyla ürünü tarladan alıp, çeşitli maliyetler yükleyerek kendilerine sattığını, bu sayede raflardaki maliyetleri normalleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Son zamanlarda yaşanan gıda fiyatlarındaki artış vatandaşın cebini yakmaya başladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Demir, marketlerin vatandaşı hedef fahiş fiyat tezgâhını detaylarıyla Diriliş Postası’na anlattı. Demir, ucuz meyve-sebze tüketimi için çözüm önerileri sundu.

“TARLA İLE MARKET ARASI UÇURUM”

Tarladaki fiyatla market raflarındaki fiyatlar arasında uçurum olduğunu belirten Demir, rakamları şöyle paylaştı: “Maydanoz tarlada 80 kuruş, markette 4 lira 75 kuruş, soğan üreticide 75 kuruş, markette 4 lira 75 kuruş, patlıcan tarlada 3 lira, markette 8 lira. Üreticiden satılan Domates 2 lira 75 kuruş, markette 9 buçuk lira, kabak çiftçide 3 lira, raflarda 11 lira. Aradaki farkı tüketicilerimiz hesap etsin.” Ürünün tarladan, market raflarına taşınma sürecindeki maliyet tablosunu açıklayan Demir, “Ham maliyet, nakliye kasa bedeli, KDV ve kar bunların toplamı kilo başına sadece bir lira. Ürün markete girene kadar üzerine bir lira maliyet biniyor.” ifadelerini kullandı.

Hal Yasası şart’
MARKETLERDEKİ fahiş fiyatlara karşı acil bir çözüm bulunmasına dikkat çeken Başkan Demir, Hal Yasası’nı işaret etti. Marketlerin ürünü doğrudan çiftçiden alamamasının önemine vurgu yapan Demir, “Hal Yasası’nın acilen devreye girmesi lazım. Yasayla market ürünü doğrudan köylüden alamayacak. Şuanda birçok market grubu köylüyü kendine mahkûm etmiş. Üretici ile tüketiciyi buluşturmamız lazım. Bunu devlet kontrol altına alacak, üreticiden malı direk market alamayacak.” diye konuştu.

“YÜZDE 500 KAZANIYORLAR”

Yüzde 500’lere varan derecede kar eden market zincirlerinin, tarla ile market rafları arasındaki fiyat farkını legalleştirmek ve karlarını düşük göstermek için izlediği yolların detayını paylaşan Demir, “Tarladan 2 lira 75 kuruşa olan domates 9,5-10 liraya markette gelişi güzel satılamaz. Aradaki farkın çok uçurum olduğu faturalarda belli olur.” şeklinde konuştu.

“MARKETLER ALT ŞIRKET KURUYOR”

Marketlerin izlediği yolu deşifre eden Demir, “Market, bir kaç firma kuruyor. Önce bir firmasıyla mahsulü köylüden alıyor. Ardından taşımasını yine başka bir firmasıyla yapıyor. Tabi bunu yaparken üzerine maliyet koyuyor. Daha sonra depolamayı başka bir firmasından yapıyor. Bir kaç firmaya fatura keserek 3 liralık ürünü 8 liraya marketinde satabiliyor ve 0.80 olan patatesi 6 liraya satabiliyor. Bunun adı fırsatçılıktır.” dedi.

Editör: TE Bilisim