Furkan Benli / Özel Haber - Geçen hafta Mısır’a yerleşme talebi reddedilen Orta Doğu’nun kiralık katili Muhammed Dahlan’a bir şok da BAE’den geldi. BAE, Dahlan’ın siyasi, medya ve güvenlik alanındaki faaliyetlerini yasaklama kararı aldı.

Orta Doğu’nun kiralık katili olarak nitelendirilen Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in güvenlik danışmanı Muhammed Dahlan’ın BAE’deki tüm siyasi, medya ve güvenlik alanındaki faaliyetlerinin durdurulduğu iddia edildi. AlHaqiqa Post internet sitesinin haberine göre Filistin’den BAE’ye firar eden Muhammed Dahlan’ın zor zamanlar geçirdiği ve faaliyetlerinin yasaklandığı öne sürüldü.

MEDYA VE SEYEHAT YASAK!

Ayrıca Filistin, Mısır, Sudan ve İsrail ile normalleşme konularında Abu Dabi için yönettiği dosyaların tümü Tahnun bin Zayed’in kontrolünde olmak şartıyla sınırlandırıldı. Kaynakların verdiği bilgiye göre Abu Dabi yönetimi, Dahlan’a yeni talimatlara uyma konusunda uyarıda bulundu. Bu çerçevede Dahlan’ın medyada görünmemesi, yardımcılarıyla özel toplantılar yapmaması ve BAE yönetiminin izni dışında ülkeden ayrılmaması gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra Dahlan’ın ev hapsine benzer bir şekilde konutundan daha az ayrılması, evinin önündeki güvenlik güçlerinin sayısının artırılması ve Dahlan’ın ailesinin ülke içindeki hareketlerinin izlenmesi talimatı verildiği ifade ediliyor.

TÜRKİYE ETKİSİ Mİ?

Öte yandan yaşanan dikkat çeken bu gelişmenin BAE-Türkiye arasındaki yakınlaşmanın akabinde gelmesi manidar bulundu. BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Prens Tahnun bin Zayed, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme talep etmiş, geçtiğimiz ağustos ayında ikili görüşme gerçekleştirmişti. BAE bu görüşme ile yetinmemiş Veliaht Prens MbZ de Erdoğan’la telefonla arayarak bölgesel ve ikili konuları konuşmuştu. Bu gelişmelerle birlikte BAE’li iş adamlarının Türkiye’de milyarlarca dolarlık yatırımlar yapmak için kolları sıvadığı hatta görüşmelerin başladığı belirtilmişti. Terör listesinde Kırmızı bültenle aranan Dahlan, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini finanse ettiği öne sürülüyor.

MISIR REDDETMİŞTİ

BAE’nin Dahlan’a yönelik aldığı bu kararın yanı sıra Mısır da olumsuz yanıt vermişti. Filistin’deki siyaset arenasına dönme çabasında olan Dahlan, başını çektiği "Reform Akımı" merkezini BAE'den Mısır'a taşımak istemişti. Ancak, işler istediği gibi gitmedi. Kahire yönetimi Dahlan'ın bu talebini reddetmişti. Ret cevabı ise Dahlan’da soğuk duş etkisi yapmış Filistin’deki siyasi faaliyetlerini bir süre daha askıya almasına neden olmuştu.

DAHLAN: FİTNENİN ODAĞINDAKİ İSİM!

Birleşik Arap Emirlikleri'nin "Truva Atı" olarak çalışan Muhammed Dahlan, darbe, iç çatışma ve krizlerde oynadığı etkin rolle tanınıyor. Dahlan, "silahlı terör örgütü FETÖ/PDY ile 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirmek", "askeri ve siyasal casusluk" gibi suçlamalarla Terörden Arananlar Listesi'nde kırmızı kategoriye eklenmesiyle yeniden gündeme geldi. Filistin'den kaçtıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yerleşen, bu ülkenin "truva atı" gibi çalışan Dahlan, burada BAE Veliaht Prensi MbZ’nin güvenlik danışmanı rolüyle BAE'nin "Yemen'den Libya'ya, Filistin'den Afrika'ya" yıkıcı politikalarını hayata geçirmekte başrol oynadı.

Editör: TE Bilisim