Furkan Benli / İstanbul 

Orta Doğu'daki her kirli oyunun altından çıkan Muhammed Dahlan, Türkiye tarafından en çok aranan teröristler listesinde kırmızı kategoride yer alıyor. FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine finansman sağlayan Filistinli Muhammed Dahlan, geçmişi her zaman merak edilen isimlerden biri oldu. 1991 yılında Filistin’in Han Yunus kentinde doğan Dahlan, hareketten kovulmadan önce Fetih Hareketi’nin önde gelen isimleri arasında yer alıyordu.

SERVETİ MİLYONLARI BULDU

Yolsuzluk ve kara para aklama olaylarıyla adı anılan Dahlan’ın 1997’de İsrail-Filistin arasında Mintar/Karni sınır kapısındaki ticari geçişlerin yüzde 40’ına el koyarak kendi hesabına geçirdiği ortaya çıktı. Basında çıkan haberlere göre 2005’te Muhammed Dahlan’ın servetinin 120 milyon doları aştığı tahmin ediliyor. İsrail ve ABD ile olan kirli ilişkisi, Filistin’de yürüttüğü casusluk faaliyetlerinin yanı sıra Hamas’la yürüttüğü çatışmacı politika sonucu aldığı başarısızlıklarla Gazze’den kaçmak zorunda kaldı.

BAE’YE KAÇTI

"Fetih" hareketinden ihraç edilmesinin ardından firar eden Dahlan, hakkında "Arafat'ı öldürdüğü ve görevi süresince zimmetine geçirdiği paralarla bir servet elde ettiği" iddiaları nedeniyle Batı Şeri’a’dan BAE’ye gitti. Filistin’den ayrılan Dahlan, Ortadoğu’da kendisine para ödeyenler için tetikçilik yapmaya başladı.

KARANLIK PLANLARIN “MAŞASI”

BAE’ye geldikten sonra Abu Dabi'de Veliaht Prens M. B. Zayed’in güvenlik danışmanlığı görevine getirildi. Dahlan, Balkan ülkelerine zaman zaman siyasilerin cebine giren milyonlarca dolarlık yatırımın aktarılmasına aracılık etti. Dahlan'ın faaliyetlerinin tam olarak ne olduğu bilinmiyor, ancak birçok rapor, silah ticaretine ek olarak BAE ve bazı ülkeleri istikrarsızlaştırmaya çalışan uluslararası örgütler için bir "maşa" olarak hareket ettiğini gösteriyor.

HAFTER-BAE ARASINDA ARABULUCU

Fransız gazetesi "Le Monde" Dahlan'ı 2017’de "Ortadoğu'daki siyasi ve finansal entrikaların kalbi" olarak nitelendirmişti. Le Monde göre Dahlan’ın Abu Dabi’de “es-Süreyya” adında ekonomi araştırma merkezi bulunuyor. Bu merkezin yanı sıra Abu Dabi’de Kahire’de ve Avrupa’da olmak üzere üç adet çalışma ofisi bulunuyor. Dahlan, Libya’da darbeci Hafter’e yönelik açık desteği olan Abu Dabi yönetiminin Hafter’le arasında iletişimi kuran isim oldu. Yayınlanan raporlar Dahlan'ın Libya'da BAE adına gizli görevler yürüttüğü, Hafter'e BAE'nin desteğiyle silah ve paralı asker tedarik ettiğinden bahsediyor. Le Monde, 2015 yılında Sırbistan'dan Abu Dabi'ye silah yüklü en az sekiz uçağın havalandığını yazmıştı

TUNUS’TA PARMAK İZİ

Tunus’ta geçtiğimiz 25 Temmuz’da gerçekleştirilen anayasal darbenin arkasındaki ismin de Abu Dabi yönetiminin yani Dahlan’ın olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Kays Said aracılığıyla İslami kimliğiyle bilinen Nahda Hareketi’nin yükselişinin engellenmesi amaçlanan anayasal darbede Said, meclisin çalışmalarını durdurmuş, yeni bir başbakan atayarak yürütmeyi kendisine bağlayacağını açıklamıştı.

FETÖ’YE MALİ DESTEK

SADECE Tunus’ta değil Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ’yefinansal destek sağladığı ortaya çıktı. Hearst, Dahlan'ın 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Abu Dabi yönetimi arasında aracılık ettiğini yazdı. Middle East Eye Genel Yayın Yönetmeni David Hearst, 29 Temmuz 2016’da Dahlan’ın darbe öncesi FETÖ’ye para yardımı yaptığını deşifre etti. Dahlan ise iddiaları reddederek Hearst’e dava açarak kendisini aklamaya çalıştı. Yargı süreci Dahlan’ın sürpriz bir şekilde davadan çekilmesiyle ve 500 bin Sterlinlik dava masraflarını ödemesiyle kapandı. Dahlan'ın Mısır'da kurduğu televizyon kanalı, FETÖ elebaşıyla röportaj yapmıştı. Ayrıca Türkiye, Dahlan’ı terörden arananlar listesinde kırmızı kategoriye aldı.

Editör: TE Bilisim