Lüfer balığındaki bolluk nedeniyle tezgahlarda fiyatlar düşerken Gürpınar Su Ürünleri halinde yoğunluk oluştu.

15 YILDIR GÖRÜLMEYEN BOLLUK


Marmara Denizi’nde balıkçıların ağına takılan lüfer miktarında son 15 yılın en bol dönemi yaşanması balıkçıları sevindiriyor.

DENİZLERİ PRENSİ 70-100 LİRADAN 25-30 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ


“Denizleri prensi” olarak bilinen lüfer, geçtiğimiz yıllarda 70-100 lira bandında seyrederken Gürpınar Su Ürünleri halinde bu sezon tanesi 25-35 lira bandına kadar düştü. Tezgahlardaki fiyatlar hem satıcıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü.

“EN KÖTÜ KAYIK 400-500 KASA LÜFER YAKALADI”


Gürpınar Su Ürünleri halinde yıllardır komisyonculuk yapan Yunus Akgöz, “Şu an lüfer akını var. Maşallah bereketli, en kötü kayık 400-500 kasa lüfer yakaladı bugün. Balık bol bereketli, insanlar balık yesin. Virüse de iyi geliyor bu arada balık, denizlerimizde herhangi bir problem yoktur, insanlar rahatlıkla tüketebilir. 6 aylık bebeğine haşlasın, yedirsin. Şu anda fiyatlar çok uygun, 25’den 40’a kadar fiyatlar boy boy değişiyor. Şu anda bu fiyatlar makul, bu fiyatlar aşağıya da çok düşeceğini zannetmiyorum. Karadeniz’den, Boğaz’dan geliyor genelde bu tutulan balıklar. İnsanlar rahatlıkla tüketebilir bu balığı.” diye konuştu.


“LÜFER BALIĞIN DENİZİN CANAVARIDIR VE ÇOK KALİTELİ BİR BALIKTIR”


Su Ürünleri Hali Komisyoncular Derneği Başkanı Mahmut Uçan da lüfer bolluğu ile ilgili, “Lüfer balığı başlangıçta tanesi 60 liraydı, şuanda tanesi 20-22 lira civarında. Balığın daha da bol olmasını bekliyoruz. Lüfer balığın denizin canavaradır ve çok kaliteli bir balıktır.

AV DÖNEMİ 3 AY SÜREBİLİR


Av döneminin 1-2 ay daha sürmesi gerekiyor, 3 ay da sürebilir. Balıklar Marmara Denizi ağırlıklı olarak Beykoz ve Paşabahçe’den çıkıyor.

MUSİLAJIN BALIKLA HİÇ ALAKASI YOK


Denizin kirli olmasının, musilajın balıkla hiç alakası yok. Biz kendimiz her gün en az 2-3 kilo balık yeriz. Hamsi, lüfer, palamut olsun hepsini tüketiyoruz. Halkımız çok rahat bir şekilde tüketebilir. Şu an en sağlıklı gıda balık. Başlarda 60 liraydı, şuan 20-25 lira tezgahlarda da 30-35 lira.


PALAMUDUN ADI, LÜFERİN TADI


Palamudun adı var lüferin tadı var. Lüfer çok kaliteli ve lezzetli bir balıktır. Hatta biz bazen halk arasında ‘paşa balığı’ deriz. En son bu bolluk 2008-2009 yıllarında yaşanmıştı. Bunun akabinde ise sarıkanat çıkacak, o da yeni başladı.” dedi.

KAYNAK: İHA

Editör: TE Bilisim