Furkan Benli / İstanbul 

İşgalci İsrail, mevcut duruma yasal kılıf uydurdu. Mescid-i Aksa’ya yönelik Yahudi baskınlarını meşrulaştıran sözde Kudüs Sulh Ceza Mahkemesi, Mescid-i Aksa'da Yahudilerin ibadet etmesini “sessiz” olduğu sürece 'suç teşkil etmeyecek meşru bir eylem' olarak kabul eden bir karar yayınladı. Alınan karar, işgal mahkemelerince Mescid-i Aksa'da Yahudilerin ibadet etmelerini açıkça yasal hale getiren ilk yargı adımı olarak tarihe geçti. Mescid-i Aksa’yı “Zamansal ve Mekansal” olarak bölme konusunda kararlı olan İsrail, söz konusu kararla mukaddes mescidin zamansal olarak bölünmesini de yasal koruma altına almış oldu.

ÖNCE LEBO’NUN YASAĞI KALKTI

Siyonist hakim Bilha Yahalom tarafından verilen karar, eylül ayındaki Yahudi bayramları döneminde öğrencileriyle birlikte Mescid-i Aksa'da birçok defa alenen dini ritüeller gerçekleştiren Siyonist Haham Aryeh Lebo'nun Mescid-i Aksa’ya giriş yasağının kaldırılmasının ardından geldi. Hakim Yahalom, Haham Lebo’nun Mescid-i Aksa'ya girmesini engelleyen kararı iptal ederek işgal polisine, hahamın Aksa baskınlarına izin vermesini hükmetmişti.

YAHUDİLER KARARDAN MEMNUN

Lebo, mahkeme kararına ilişkin memnuniyetini dile getirerek “Umuyoruz ki bundan sonra polis orada bulunan ibadet eden Yahudileri engellemeyecektir" dedi. Kararın duyulmasının ardından Yahudilerin “Ağlama Duvarı” dedikleri Burak Duvarı’nda toplanan işgalciler, Burak Duvarı Meydanı'ndan Mescid-i Aksa'ya İsrail bayrağının renklerinde balonlar gönderdi.

SAVAŞ İLANI!

 İşgal mahkemesinin kararına Filistin yönetiminden tepki gecikmedi. Haremi-İ Şerif’in işgal edilmesinin mahkeme kararı ile yasallaştırılmasını kınayan Filistin Dışişleri Bakanlığı kararın Mescid-i Aksa'ya yönelik açık bir düşmanlık ve İslam ümmetine karşı savaş ilanı olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca kararın Mescid-i Aksa'nın tarihi ve hukuki statüsüne saldırı olduğunun altı çizildi.

SONUÇLARI OLACAK

Mahkeme kararının geçersiz olduğunu açıklayan Filistin İslami Cihad Hareketi’nin yanı sıra Hamas da karara yönelik sert ifadeler kullandı. Hamas, alınan kararla Mescid-i Aksa’nın kutsallığının ihlal edildiğini ve Müslümanlara yönelik açık bir saldırı olduğunu söyledi. Açıklamada ayrıca kararın Mescid-i Aksa'ya yönelik muhtemel saldırıların devamının önünü açacağının altı çizildi. Açıklamanın devamında Hamas, Siyonist işgal rejimini mahkeme kararının sonuçları konusunda uyardı ve İsrail’in Filistin halkının kararlı duruşu ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

KARAR SONRASI İLK AYİN

Skandal kararın ardından perşembe günü 112 işgalci Yahudi, Mescid-i Aksa’ya polis koruması eşliğinde baskın düzenledi. Baskın sırasında İsrail polisi Filistinlilerin Harem-i Şerif’e girişini kısıtladı. Girişlerde Müslümanlara yönelik kimlik kontrolü gerçekleştirilerek zorluk çıkarıldı. Bununla yetinmeyen işgal polisi, Filistinli aktivist Muhammed Ebu el-Humus'u Mescid-i Aksa avlusunda keyfi olarak gözaltına aldı.

İSRAİL YÖNETİMİ ATEŞLE OYNUYOR

İsrail gazetesi Haaretz, geçtiğimiz ay yayınladığı bir başyazısında İsrail'in Mescid-i Aksa'da sözde ibadet eden Yahudilerin tehlikeli bir ortam hazırladığına karşı uyararak işgal rejiminin ateşle oynadığı uyarısını yapmıştı. Yazıda işgal rejimi İsrail’in Mescid-i Aksa’nın hukuki statüsünü son iki yılda her sabah polis eşliğinde sessiz bir şekilde ihlal ettiği belirtildi. İhlallerin Ürdün, Filistin ve İsrail arasında yapılan anlaşmaya aykırı olduğu ifade edildi. Anlaşmaya göre Yahudiler Mescid-i Aksa’ya girebilir ancak ibadet edemez. Yahudiler ibadetlerini sadece Batı Duvarı (Ağlama Duvarı)’nda yapabilir.

KOVİD-19 İLAHİ CEZADIR!"

Yahudi tapınağını yeniden hayata geçirmek amacıyla bir grup haham tarafından kurulan Yeni Sanhedrin Konseyi'nin sekreteri olan Haham Lebo, “ Koronavirüs, Yahudi tapınağının inşasına izin vermediği için insanlığa verilen ilahi bir cezadır” şeklinde yaptığı açıklamalarla dikkat çekmişti. Haham Lebo, 10 Mart 2021'de, bir grup hahamla birlikte dönemin Başbakanı Benjamin Netenyahu’ya Pesah kurbanının Mescid-i Aksa'da sunulmasına yönelik bir talepte bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim