Burak Battal / Diriliş Postası 

AK Partili 70’e yakın milletvekilinin imza attığı kanun teklifinin ilk imza sahibi AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, teklifin ayrıntılarını ve hayata geçirilmesi planlanan yenilikleri Diriliş Postası ile paylaştı. Kanun teklifini hazırlamadan önce Birlikler, Esnaf Kefalet Kooperatifl eri, Tarım Kredi Kooperatifl eri ve diğer siyasi parti temsilcileri ile fikir alışverişinde bulunduklarını aktaran Uslu, kanun teklifi ile kooperatifl erin daha şeff af hale gelmesinin ve hesap verilebilirliğinin artırılmasının hedefl endiğini söyledi.

TÜM VATANDAŞLAR ÜYE OLABİLECEK

Düzenleme sonrası kamu kaynağı kullanan kooperatifl ere ana sözleşmedeki üyelik şartlarını taşıyan tüm vatandaşların üye olabileceğini aktaran Uslu, “Kooperatifl erin seçim dönemlerinde kimlerin seçimlerine katılabileceği ile ilgili hazirun listeleri olur. Mevcut durumda, zaman zaman hazirun listelerine ulaşmakta güçlük çekiliyor. Artık kooperatif üyeleri seçime katılacak üyelerin listesini online olarak sistemden alabilecekler. Yine kamu kaynağı kullanan kooperatifl erde geçerli olmak üzere, üst üste iki dönem yönetim kurulu üyeliği yapanlar aradan bir seçim dönemi geçmedikçe tekrar aday olamayacaklar.” dedi.

KOOPERATİFLERE ‘DIŞ DENETİM’ GELİYOR

Türkiye’de kooperatifl erin finansal durumlarının çokça konuşulan bir konu olduğunu ifade eden Atay Uslu, “Düzenleme ile kooperatifl ere dış denetim getiriyoruz. Kooperatifl erin finansal durumları, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetçiler, yeminli mali müşavirler, kooperatifl erin bağlı bulunduğu birlikler ve Bakanlık tarafından belirlenecek denetçiler tarafından denetlenecek. Hangi kooperatifin hangi birim tarafından denetleneceği Ticaret Bakanlığı’nın yetki alanı içerisinde. Az katılımlı kooperatifl er basit denetime tabi olacaklar. Düzenleme ile kooperatif sistemine güvenin artması hedefl eniyor” dedi.

KOOPERATİF BİLGİ SİSTEMİ KURULACAK

Kooperatifl erin tüm mali tablolarının, üye durumlarının ve faaliyetlerinin Ticaret Bakanlığı tarafından kurulacak Kooperatif Bilgi Sistemi’ne işleneceğini söyleyen Uslu, “Böylelikle üyeler hem kooperatifl erin durumlarını şeff af olarak görebilecek hem de denetlemeleri kolaylaşacak. Bir diğer konu da kooperatif yönetim kurullarına ya da denetim kurullarına seçilenler eğitimden geçecekler. Çünkü kooperatifçilik, mevzuat açısından da, uygulama açısından da altyapıyı gerektiriyor. Ticaret Bakanlığı üniversitelerle koordineli bir çalışma yapacak.” ifadelerini kullandı.

KADIN VE ENGELLİ KOOPERATİFLERİNE MUAFİYETLER SAĞLANACAK

Kanunla, çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan kooperatifl er ile engellilerden oluşan kooperatifl ere çeşitli muafiyetler getirileceğini ifade eden Atay Uslu, “Kooperatifl erin kuruluş süreçlerindeki ücretler, noterlerdeki ücretler, defter ücretleri, oda kayıt ücretleri ve odalara ödeyecekleri yıllık ücretler gibi çeşitli ücretlerden muaf olacaklar. Buradaki amacımız kadınların ve engellilerin kurduğu kooperatifl ere destek olmak.” diye konuştu. Kanun teklifinin önümüzdeki haftalarda genel kurulda oylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim