İbrahim Seçkin Talaş / Ankara

Türkiye- Azerbaycan kardeşliğinin vermiş olduğu rahatsızlıkla İran, bölgede askeri tatbikatlar gerçekleştirdi. Karabağ Zaferi, özellikle Türkiye’nin Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile birleşeceğini ortaya koyarken, İran sınırları içerisinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri nedeniyle bölgede oluşan Türk etkisinden endişe duyuyor. Karabağ Savaşı esnasında da Ermenistan’a destek veren İran, Türkiye’nin 6’lı Platform önerisiyle bölgesel barışı hedeflemesine rağmen oynadığı oyunla bölgesel barışı tehdit ediyor. İran’ın Türk Koridoru olarak adlandırılan bölgeye yakın yerde tatbikata girişmesi Azerbaycan’da tepkiye neden oldu.

TÜRK KİMLİĞİNE KARŞI PROVOKASYON

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, alınan tatbikat kararının zamanlamasının dikkati çekici olduğunu belirterek, “Bu ticaret dost ve kardeş olarak gördüğün ülkeye açıkça saygısızlık edecek kadar mı önemli?” diyerek tepki gösterdi. Ayrıca İran basınında çıkan Türk karşıtı haberler ve Azerbaycan’ın Türk kimliğine vurgu yapılarak üretilen haberler de provokasyon yapıldı. İran’da yayın yapan Bugün Vatan adlı Türk düşmanı gazete, ‘Girmeye hazırız’ manşeti attı.

DEMOGRAFİk yapısı ENDİŞELENDİRİYOR

Azerbaycan’ın son dönemde enerji kaynaklarını kullanır hale gelmesinin üstüne siyasi ve askeri anlamda Karabağ Zaferi’ni de eklemesi, İran’ı neden rahatsız ediyor? TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, konuya ilişkin Diriliş Postası’na değerlendirmelerde bulundu. Akyener, İran’ın Türkiye-Azerbaycan birlikteliğinden rahatsız olduğunu belirterek, “İran, her zaman Türk milliyetçiliğini, içinde ihtiva ettiği yoğun Türk nüfusu sebebiyle bir tehdit olarak algılamıştır. Bunun aksini söylese de bunu arka planda kurmaya devam eder” dedi.

6’LI PLATFORM ÖNERİSİ MASADA!

İran’ın dış politikada ‘blöf’ taktiğini uyguladığını belirten Akyener, son dönemde çıkan haberlerin bölgede bir çatışmaya neden olmayacağını söyledi. Akyener, Türkiye’nin yaptığı 6’lı Platform önerisinin mantıklı olduğunu belirterek, bölgenin sorunlarının bölgede çözülmesinin doğru olacağını söyledi. Ancak İran’ın entegre olmuş Türk dünyasından endişe duyduğunu sözlerine ekledi.

İRAN PAZAR PAYINI KAYBEDEBİLİR

Azerbaycan’ın enerji politikalarında başarı elde etmesinin gaz satışı gerçekleştiren İran’a etki etmeyeceğini belirten TESPAM Başkanı Akyener, enerji satışı noktasında da İran’ın pazar yoksunu bir ülke olduğuna dikkati çekerek satışını ancak parasını alamadığı Irak’a ve satış geliri anlamında bağımlı olduğu Türkiye’ye gerçekleştirebildiğini söyledi. Akyener, “Bu bağlamda İran’ın Pazar payını kaybetme korkusu var” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim