DÜNYANIN en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin ise en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü’nde küresel ısınmanın etkisi iyiden iyiye hissediliyor. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle su seviyesinin iyice düştüğü gölde suyun önemine dikkati çekmek amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ortaklığında “Van Gölü Havzası'nda Suyun Geleceği” konulu panel düzenlendi.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ ADIM ATTI”

Panelin açılışında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı kabul ederek küresel ısınma ve kuraklıkla mücadelede önemli bir adım attığını hatırlattı. Van Gölü'nün hızla çekilmesi, yöneticilere önemli görevler yüklediğini belirten Şevli, “Akarsuların kuruması konusu bizim görevimiz. Yakın zamanda İran'daki Urmiye Gölü kurudu. Van Gölü'nde benzer bir durumun yaşanmaması konusunda üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“SU YÖNETİMİ ŞART”

YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü Havzası'nda acilen bir su yönetimine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Eylem planı hazırlanması gerektiğini ifade eden Alaeddinoğlu, “Küresel ısınma bir dünya sorunu. Van Gölü’de bu durumdan olumsuz etkilendi. Bu nedenle bu sürecin yönetilmesi gerekir. Yani su yönetimi şart. Havzada ciddi bir sondaj çalışması var. Yer altı suları kötü bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle tüm tarafların bilinçlendirilmesi gerekir.” diye konuştu.

“SU PETROLDEN DAHA KIYMETLİ”

YYÜ Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Menaf Turan ise, Van Gölü Havzası için acil eylem planı hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Turan, “Su artık petrolden daha kıymetli. Ülkemiz su fakiri bir ülke. Nüfus artıyor buna bağlı su ihtiyacı da artıyor. Bu anlamda Van Gölü eylem planı kapsamında yapısal değişiklikler yapılması şart.” dedi.

Editör: TE Bilisim