Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Ekim Cumartesi günü Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir’e yönelik suçlayıcı ifadeleri ters tepti. Cezayir’de “askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamıyla yeniden yazıldığını, gerçeklere dayanmadığını ve Fransa’ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini” ileri süren Macron, Türkiye’nin Cezayir siyaseti üzerinde etkili olduğunu öne sürdü. Fransa’dan önce bölgede Osmanlı’nın var olduğunu belirten Macron, Osmanlı için “Sömürgeci” imasında bulunmuş ve Cezayir ulusunun hiçbir zaman var olmadığını öne sürmüştü.

TEPKİ DİNMİYOR

Bunun üzerine Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Macron’un ifadeleri “Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret.” şeklinde nitelendirilmiş ve kınanmıştı. Cezayir Paris Büyükelçisi’ni geri çağırarak krizin diplomatik boyuta taşınmasına sebep olmuştu. Macron’un daha sonra yaptığı ve “Geri adım” olarak nitelendirilen açıklamaları Cezayirlilerin tepkisini dindirmedi.

ŞİRKETLER HAREKETE GEÇTİ

Cezayir’de yerel şirketler grubu, 500 Fransız firmasıyla ithalat ve ihracata dayalı ticari ilişkileri kesme girişimi başlattı. Cezayirli Müteahhitler Cemiyeti yaptığı açıklamada, 500 Fransız kuruluşuyla ithalat ve ihracat ilişkilerini kesme girişimini başlatan tüm ekonomik kuruluşlara teşekkür etti. Cemiyet ayrıca, Fransa ile ekonomik ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

2 BİN FİRMAYA ÇAĞRI

Açıklamada, Cezayirli Müteahhitler Cemiyeti’nin tüm yerel kuruluşlarla, Cezayir’e saygılı olmayan herhangi bir devletle ülke içinde ekonomik tüm ilişkileri koparmak üzerine ulusal bir sivil toplum kuruluşu oluşturmak üzerine çalışma yürüttüğü duyuruldu. Söz konusu cemiyet inşaat, sulama ve genel ticari alanda 2 bin kadar firmayı bünyesinde barındırıyor. Daha önce Cezayir’deki Fransız Büyükelçiliği, ülkeye 6 bin Fransız şirketinin ürün ihraç ettiğini açıklamıştı.

FRANSA VAHŞİ SUÇLAR İŞLEDİ

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ise yaptığı açıklamada, Fransa ile diplomatik ilişkilerin kurulması için “Saygı” şartını koştu. Tebbun, ülkesinin Paris Büyükelçisinin görevine geri dönmesi için, Fransa’nın Cezayir’in egemenliğine ve kurumlarına “tam saygı duymasının” şart olduğunu söyledi. Tebbun, yerel medyaya verdiği röportajında ise, Fransa’nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge dönemi sırasında Cezayir’de işlediği suçları anlattı. “Fransa, bizi 132 yıl boyunca sömürdü ve bu sürede birkaç güzel sözle silinemeyecek vahşi suçlar işlendi” diyen Tebbun, “Osmanlı döneminde inşa edilen başkent Cezayir’in merkezindeki Kasaba bölgesinde bulunan Keçiova Camisi’nde, caminin kiliseye çevrilmesine karşı çıkmak üzere toplanan yaklaşık 4 bin kişinin Fransa sömürge yönetimince öldürüldüğünü” hatırlattı.

Editör: TE Bilisim