İbrahim Seçkin Talaş / Ankara

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 28 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hizmete açacağı AKM Millet Bahçesi’nde, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Türkiye’nin 1990’lı yıllarda sanayi devrimine, 2000’li yıllarda ise teknoloji devrimine geç kaldığını belirterek, son 20 yılda gelinen süreçte yeşil kalkınma sürecinin ortaya çıktığını dile getirdi.

“LİDER ÜLKE OLACAĞIZ”

Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de oy birliğiyle onaylandığını ve Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak Kurum, “Bugün yeni bir sürece başlıyoruz. Yeşil Kalkınma devrimi süreci başlamaktadır. İnşallah ülkemiz bu yeşil kalkınma sürecinde etkilenen değil, etki eden, yön veren ve liderlik yapan bir ülke olarak süreci takip edecektir. Gerek istihdam anlamında gerek gençlerimiz bu konuda bizim en önemli ortaklarımızdır.” diye konuştu. Kurum, “Siyaset üstü bir mesele olarak gördüğümüz iklim değişikliği ve iklim değişikliği çerçevesinde adımları atacağız.” dedi.

“EKONOMİYE CAN VERECEK”

Türkiye’nin çevresel anlamda faaliyetlerine dikkati çeken Kurum, Sıfır Atık Projesi ile atıkların yeniden toplanarak ekonomiye kazandırılmasıyla ekonomiye can vereceklerini söyledi. Atılacak adımın önemine vurgu yapan Kurum, “Yeşil kalkınma devrimiyle atacağımız her adımda şehirleşme, sanayileşme, akıllı şehir programlarında yeşil kalkınmadan en iyi şekilde istifade eden ülke olacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide dünyada 12’nci, Avrupa’da 5’inci ülke olduklarını belirten Bakan Kurum, ayrıca fosil yakıt kullanımını azaltarak, emisyon oranlarını 2053 yılında sıfırlayacak adımları atacaklarını dile getirdi.

“OCAK AYINDA İKLİM ŞURASI YAPACAĞIZ”

İzlenecek yola dair çalışmalar için İklim Şurası yapılacağının bilgisini veren Kurum, “Kamu ve özel sektörümüz, üniversitelerimiz, çevre kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, gençlerimizden oluşan geniş bir istişare mekanizması kuracağız. Ocak ayında ilk defa tüm tarafların katılımıyla İklim Şurasını gerçekleştireceğiz. Buradan elde edeceğimiz çıktılar, ülkemizin de bu konuda yol haritası olacaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim