Nijerya ordusu, ülkenin kuzeydoğusunda etkili olan terör örgütü Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti (ISWAP) elebaşı Ebu Musab el-Barnawi'nin öldüğünü doğruladı.

Genelkurmay Başkanı Lucky İrabor, başkent Abuja'da yaptığı açıklamada, Barnawi'nin ölüm haberinin doğru olduğunu söyledi.

Barnawi'nin ölümüne dair ayrıntı vermeyen İrabor, "Ebu Musab'ın öldüğünü size kesin olarak teyit edebilirim. Bu kadar basit. Öldü ve ölü olarak kalacak." dedi.

AMAÇ ELEBAŞINI ORTAYA ÇIKARMAK

DEAŞ'ın bir kolu olan ISWAP, el-Barnawi'nin ölümünü doğrulamazken, Nijerya ordusunun, örgüt liderlerinin kendilerini açığa çıkarması için öldüğü iddiasını ortaya attığını belirtti.

BOKO HARAM'IN ESKİ SÖZCÜSÜ

Nijerya'da terör örgütü Boko Haram'ın kurucusu Muhammed Yusuf'un oğlu olan Barnawi, 2009'da babasının ölümünden sonra Boko Haram'ın sözcüsü olmuştu.

Boko Haram içerisinde 2016'da başlayan liderlik krizi örgütün Barnawi ile Ebubekir Şekau arasında bölünmesine neden olmuştu.

Şekau, Boko Haram'ı yönetirken Barnawi ISWAP'ı kurarak eylemlerine devam etmişti.

Nijerya'da terör örgütlerinin saldırılarında 40 binden fazla insan öldü ve yaklaşık iki milyon insan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

DEAŞ'IN BATI AFRİKA KOLU

Barnawi, Şekau’nun çocukları kalabalık pazarları ve camileri hedef alarak intihar bombacısı olarak kullanmak dahil olmak üzere aşırı politikalarını eleştirdi. 2014 yılında Boko Haram'ın 276 kız öğrenciyi kaçırması büyük tepki çekmişti.

Şekau, 2015 yılında DEAŞ’a bağlılık yemini etti ve grup ISWAP adını aldı. Ancak onun liderlik tarzından rahatsız olan bazı örgüt üyeleri Şekau’dan ayrıldı.

Örgütten ayrılanlar el-Barnawi liderliğinde DEAŞ’a bağlılıklarını duyurdular ve yeni yapılanmanın ISWAP adıyla devam edeceğini açıkladılar. Şekau ise silahlı grubun orijinal adı olan Cemaatu Ehl-i Sünne lid-Da’veti ve’l-Cihad adıyla kendi örgütünün devamı sağladı.

Uluslararası Kriz Grubu’na göre ISWAP, 2 bin unsuru barındıran Şekau’nın örgütünü gölgede bırakarak yaklaşık 5 bin unsurla her geçen gün daha da güçleniyor.

Ayrıca yüzlerce üyesinin daha önceki çatışmalarda öldüğünü bildiren iki grup, çeşitli ideolojik farklılıklar nedeniyle uzun süredir aralarındaki çatışma halini sürdürüyor.

Editör: TE Bilisim