CİMER’e yapılan başvuru iptali için 2 seçenek bulunur. Bunlardan en sık tercih edilen ve vatandaşlara en kolay destek verilen ALO 153 hattıdır. Bu numarayı arayarak başvuru numaranız ve vatandaşlık bilgileri ile de başvuru iptal etme hakkı bulunur. CİMER başvuru sistemi T.C. vatandaşları için çözüm amaçlı kurulmuş bir sistemdir.

CİMER’e Başvuru Nasıl Yapılır? Kimler Başvuru da Bulunabilir?

CİMER başvurusu yapmak için tek koşul T.C. vatandaşı olmaktır. Bu vatandaşlığı taşıyan herkes CİMER başvuru, şikayet, öneri gibi kanalları kullanabilir. CİMER’e resmi internet sitesinden giriş yaptıktan sonra (cimer.gov.tr) ne başvurusu yapmak istediğinize dair seçim yapılıp gerekli başvuru yapılabilir. Bir diğer CİMER başvuru yöntemi ise E Devlet üzerinden sisteme giriş yapılarak da CİMER başvurusu yapılabilmektedir. CİMER sistemine başvuru da bulabilecek vatandaşlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
  • Yabancılar ( Uluslararası sözleşme onayı ile)
  • Özel hukuk tüzel kişileri

CİMER Başvuru Sonuçlanması Ne Kadar Sürer?

CİMER başvuru sonucu için vatandaşlara net bir tarih vermez. CİMER başvuruları gerekli bakanlıklara iletiler ve bu yol üzerinden çözüm yolları çizilir. Bu yüzden bakanlık yoğunluğu, yazı talep içeriği gibi birçok sebep başvuru sonucunu uzatabildiği gibi kısaltabilir de. Başvuru olabildiğince doğru bakanlığa yönlendirildiği taktirde bu sonuçlanmasına artı zaman kazandıracaktır. Başvurusunu yanlış bakanlığa yönlendiren kullanıcılar için bakanlık gerekli incelemeyi yaptıktan sonra ilgili bakanlığa yönlendirir. Bu işleyiş de sonuçlanma zamanını uzatır. CİMER başvuru aşamalarından bazıları şu şekildedir:

  • Başvuru alınma onayı,
  • Başvuru takibi başlatıldığına dair bilgilendirme,
  • Konu gereği inceleme, araştırma gerekli durumlarda soruşturma yapılması,

CİMER Başvuru Sorgulaması Nereden, Nasıl Yapılır?

CİMER başvurusunu sorgulamak için başvuru sırasında verilen numara ile sorgulama yapılabilir. Başka bir seçenek ise online olarak CİMER sitesi giriş sonrasında başvurularım kategorisinden başvuru durumu öğrenilebilir. Bu kategori de bakıldığında başvuru hangi aşamada, hangi bakanlık tarafından inceleniyor, nasıl bir çalışma başlatılmış hepsine ulaşılabilir. CİMER başvuru sorgulaması tarafından edinilen bilgiler bakanlık tarafından onaylanmış ve kontrol edilmiş doğru bilgilerdir. Başvuru aşamalarından birkaçı şu şekildedir:

  • Elektronik ortamda başvuru (CİMER ya da E Devlet üzerinden)
  • Mektup
  • Faks
  • Şahsen müracaat

CİMER Başvuru Örneği Bulunabilir Mi?

CİMER başvuru örnekleri internet ara yüzünde bulunabilir; fakat bu başvurular gerçek değildir ve hiçbir vatandaşın gerçek başvuruları yayınlanamaz başkası ile kimlik bilgileri paylaşılamaz. Yayınlanan CİMER başvuru örnekleri vatandaşlara örnek olması, bilgi vermesi açısından paylaşılmıştır. Başvuru yapan kişilerin başvuruları ve kimlik bilgileri CİMER de sakladır. Başvuru, şikayet, öneri için başkasıyla paylaşılamaz ve kimlik bilgileri vatandaşa ulaşmak açısından önem arz eder.

CİMER Sitesi Başvuru Sınırı Var Mı?

CİMER başvuru sınırı bulunuyor. Bu sınır vatandaşlara gün içerisinde 1 adet başvuru yapma hakkı sunar. Elektronik ortamlarda yapılan başvurularda (CİMER, E Devlet) karakter sayısı sınırı da bulunmaktadır. Bu sınır da 1500 karakteri geçmeyecek şekilde ayarlanmıştır.

CİMER Nedir? Ne İşe Yarar?

CİMER nedir ve ne için kullanılır sorularının cevabı için CİMER sitesinde vatandaşın aklındaki her soruyu cevaplayacak bilgi bulunur. Bunun yanı sıra CİMER bir CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM MERKEZİ. 2015 yılında kurulan bu web site de T.C. vatandaşlarının ihbar, öneri, talep gibi birçok hakları mevcut. Yasal hakların kullanıldığı ve her bilgi ve beyanın kayıt altında tutulması aracılığı ile vatandaşların mağdur olma, yanıt alamama gibi sorunları bulunmaz. CİMER başvuru sitesinin asıl kuruluş amacı vatandaşların direkt olarak başvurularını Cumhurbaşkanına iletebilecek olması. CİMER web sitesinin 2015 yılında kurulmuş olmasının yanı sıra bu iletişim merkezi 20 Kasım 2006 da yürürlüğe konulmuştur. Hükümet çalışmasından, kamu idarelerinin çalışmalarına kadar her konu da başvuru yapılabilir.

Editör: TE Bilisim