Bes iptali sonrası yeni bir sözleşme yapılabilmektedir. BES iptali için iş yerinin anlaşmalı olduğu banka ile görüşme sağlanması gerekir. Genellikle BES iptal başvuruları 10 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.

BES İptali Sonrasında Ne Olur?

BES iptali sonrası kişiden tahsis edilen ödenekler iade edilir. Her birey istediği zaman bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapma hakkına sahiptir. Bazı durumlarda ödenekten kesilecek ücretler bulunur. Bunlar şu şekildedir:

  • Sistemden emeklilik hakkı kazanma sonrasında ayrılanlardan ödeneğin %5’i kesilir.
  • Zorunlu nedenlerden ayrılanlardan (maluliyet...) ödeneğin %5’i kesilir.
  • Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmadan ayrılanlardan ise ödeneğin %10’u kesilir.
  • 10 yıldan az bir zaman sistem de kaydı bulunan ve 10 yılı dolmadan iptal yapmak isteyen bireylerden ise ödeneğin %15’i kesilmektedir.

Bu iptal ödeneklerinden kesilen yüzdeler şart ve koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir.

BES Neleri Kapsar?

BES kapsamına giren en önemli avantaj emekli bireylerin gelir elde etmelerine olanak sağlamasıdır. BES özel bir emeklilik sistemidir. Bireyin çalışma hayatı boyunca yaptığı tasarrufları uzun vadeli bir yatırıma yönlendirmesidir. BES Devlet tarafından, Devlet katkısı ile desteklenen bir sistemdir. BES başvurusu sonrası çalışılan süre boyunca kişinin emeklilik dönemine yatırım sağlar. Belirtilen ödenekler kesildiği taktirde BES iptali her zaman gerçekleştirilebilir. BES, SGK emekliliğinizden ayrıdır. BES ile emekli olmak için en erken yaş sınırı 56’dır. Bu yaşa ulaşmadan BES’ten emekli olunamaz ve BES iptali gerçekleştiği taktirde gerekli kesintiler yapılır.

2021 Yılı BES Ücreti Ne Kadar?

2021 yılında BES ücreti zamlanan asgari ücret ile birlikte %21,6 oranında yükseldi. Şartları doldurmadan BES’ten ayrılmak isteyen bireylerden kesintiler yapılmaktadır. BES kesintisi bireylerin bu emeklilik türünden vazgeçmiş olmasında da onaylanır. Bu kesinti oran ve şartları şu şekildedir:

  • BES’te en az 3 yıl kalındığı taktirde %15’ine
  • BES’te en az 6 yıl kalındığı taktirde %35’ine
  • BES’te en az 10 yıl kalındığı taktirde %60’ına

Emekli olunması ya da vefat durumu halinde BES’in %100’ünü alma hakkı bulunur. Bu şartlar dışında herhangi bir koşulda BES ödeneğinden %100 pay alınamaz.

BES İle Maaş Üzerinden Ne Kadar Kesinti Olur?

BES maaş kesintisi çalışan bireylerden prime esas olarak kazancının %3’ü kesilir. Bu oran aylık kazancı asgari ücret olan bireylerde aylık 107 TL’ye denk gelmektedir. Aylık kazanca bağlı olarak en düşük aylık BES kesintisi 50 TL’dir. Yine aylık kazanca bağlı olarak aylık en yüksek BES kesintisi 321 TL’dir.

BES Devlet Katkısı Nedir?

BES devlet katkı payı her birey için aylık BES kesintisine ek olarak ve BES kesinti miktarı oranına göre devlet destekli ödeme yapılmaktadır. Bu ek ödeme koşullarının tek şartı BES’e kayıtlı olmak, BES iptali talebi bulunmuyor olması. Bu koşullara sahip her birey aylık kesilen BES ödemesinin %25’ini devletten BES ödemesine ek olarak almaktadır. Bu miktarlar da BES’e aylık 200 TL ödendiği taktirde devletten aylık 50 TL alınır. BES’e aylık 800 TL ödendiği taktirde ise devletten 200 TL devlet katkısı almaya hak kazanılır. Otomatik BES’te çalışan bireyler sisteme giriş yaptığı tarihten 2 ay sonrasına kadar cayma haklarını kullanmaz ise iki ay sonrasında bireye 1000 TL devlet katkı payı ödenir.

Editör: TE Bilisim