Furkan Benli / İstanbul

Filistin topraklarını işgal eden İsrail rejimi Küdüs’te özellikle Mescid-i Aksa ve çevresindeki İslami kimliğin yok edilmesi çalışmalarını sürdürüyor. İşgal rejimi her geçen gün yeni projelerini hayata geçiriyor.

Bu kapsamda İsrail, kalıntıları Mescid-i Aksa'nın batı duvarına 250 metre mesafede bulunan " İsrail'in Gururu" adlı sinagogun restorasyon çalışmalarına başladı. Sinagog, 1948 yılında yaşanan çatışmalarda Siyonist Haganah çetelerin sinagogu kendilerine kalkan olarak kullanmasıyla harabeye dönmüştü.

İSLAMİ KİMLİK TAHRİF EDİLECEK!

Eski şehirde bulunan “el-Harap” kilisesine 100 metre uzaklıkta bulunan sinagogun restore edilmesi eski şehre ve Harem-i Şerif’e bakan tepede olması, Mescid-i Aksa ve diğer birçok sinagoga yakın olması nedeniyle Filistin halkı tarafından çok tehlikeli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Müslümanlar, tüm bunların yanı sıra konumu ve mimarisiyle bölgedeki İslami kimliği gölgede bırakma ve gizleme potansiyeli olması nedeniyle de “İsrail’in Gururu” sinagogunun tekrar restore edilmesine karşı çıkıyor.  Sinagogun 15-23 Nisan 2022’deki Yahudilerin kutsal günleri Fısıh (Hamursuz) Bayramında tamamlanarak açılacağı planlanıyor.

İDEOLOJİK YERLEŞİM ARACI

Filistinliler, bölgede yapılan ve restore edilen sinagogların Mescid-i Aksa’yı kuşatmak, yapısını değiştirmek, Harem-i Şerif’e yönelik gerçekleştirilecek baskınları kolaylaştırmak için dini ideolojik bir yerleşim aracı olarak görüyorlar.

İşgali genişleten Siyonist rejimin Mescid-i Aksa çevresinde 102 sinagog ve dini okul kurduğu ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim