Murat Özer / İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Angola, Togo ve Nijerya ziyaretini tamamladı. Bunun üzerine dönüş yoluna geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçakta aralarında Diriliş Postası yazarı Murat Özer’in de bulunduğu gazetecilerle sohbet etti. Murat Özer’in sorusu üzerine değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, 10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest kalması yönündeki skandal çağrıya tepki gösterdi.

Türkiye'ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz?” diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan “Neymiş? Kavala'yı bırakın. Sen kendi ülkendeki haydutları, katilleri, teröristleri bırakıyor musun? Amerika'sı, Almanya'sı, hangisi böyle bir şeyi şu ana kadar yaptı? Yapmadılar ve yapmazlar. Konuştuğu zaman sana verecekleri cevap şudur, 'Yargı bağımsızdır.' Sizde yargı bağımsız da bizdeki yargı bağımlı mı? Bizdeki yargı, bağımsızlığın en güzel örneklerini veriyor” diye konuştu.

“TERÖRÜN BESLENDİĞİ ODAKLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Terörün beslendiği odaklar belli. Bunlar zaten terörün beslendiği odaklar. Selahattin Demirtaş da öyle. Daha devam eden davaları var. Kavala hakeza öyle. Fakat Kavala’nın özelliği daha farklı. Uluslararası camia içerisinde Soros ne ise Kavala o. Bunlar para ile istedikleri yeri istedikleri gibi sallamaya çalışıyorlar. Şimdi Soros’un oğlu da giriyor. O da babası gibi. Bunların çok iyi takip edilmesi lazım.

“ASLA GERİ ADIM YOK”

Erken seçime ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin seçimlerin zamanında yapılması olayını yaşayacağını altını çizerek "Tarih Haziran 2023" dedi. Uzun süredir erken seçim algısı yapıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar neredeyse iki yıldır hep erken seçim demiyorlar mı? Çok açık net bir gerçek var ortada; ben 'Seçimler zamanında yapılacak diyorum, asla geri adım yok' diyorum. Devlet Bey, aynı şekilde, Haziran 2023’ü söylüyor, 'Seçimler zamanında yapılacak' diyor” ifadelerini kullandı.

TERÖRLE MÜCADELE MUTABAKATI

Afrika'da dörtlü zirvede terörle mücadelede işbirliği kararı aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Lome'de ayrıca Burkina Faso Cumhurbaşkanı Sayın Kabore ve Liberya Cumhurbaşkanı Sayın Weah ile de görüştük. Dört lider, bir çalışma yemeğinde ayrıca bir araya geldik. Bu liderlerle yaptığımız görüşme sonunda yayınladığımız bildiride, diğer pek çok hususun yanı sıra güvenlik alanında iş birliğimizi güçlendirme kararına da vardık. Bu kapsamda dört lider olarak FETÖ, Boko Haram, El Kaide, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı hiçbir ayrım gözetmeden daha etkin mücadele etme hususunda mutabık kaldık" şeklinde konuştu.

AFRİKA BİZİM İÇİN BİR PAZAR DEĞİLDİR’

“Malumunuz, Afrika vizyonumuz karşılıklı saygı temelinde kazan-kazan ilkesine dayanıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Afrika’yı pazar değil, ortak olarak görüyoruz. Bazı ülkelerin Afrika kıtasına bizim gibi iş birliği perspektifinden değil, çıkar penceresinden baktıklarını gayet iyi biliyoruz. Kibir üzerine bina edilmiş bir bakış yerine iş birliği, dayanışma, ortak tarih, bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımı üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımını savunuyoruz. Afrikalı dostlarımızın da bizim bu samimi yaklaşımımızın farkında olduklarını memnuniyetle görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

‘FETÖ’NÜN NİJERYA YAPILANMASI VAR’

FETÖ’nün Nijerya’da ciddi bir yapılanma elde ettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Burada Nijerya Cumhurbaşkanı Sayın Buhari ile etraflıca bunları görüştük. Şimdi istihbarat başkanlarımıza talimatı verelim dedik, mutabık kaldık ve istihbarat başkanlarımızı çalıştırıp, Nijerya’da da FETÖ’nün üzerine gideceğiz. Burada bir üniversitesi, bir de hastanesi falan var. Bunları devralma talebimizi de görüştük. Dedi ki “Ben o zaman size Sağlık Bakanımı göndereyim, sizdeki sağlık sistemini ve hastaneleri bir yerinde incelesin. Sizin bu alanda başarılı olduğunuzu biliyorum.” “Buyursunlar, gelsinler” dedik. Şimdi Sağlık Bakanını kısa zamanda Türkiye’ye gönderecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin savunma sanayiinde ufkunu açan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyareti esnasında vefat eden Özdemir Bayraktar da soruldu.

“ÖZDEMİR BEY YERLİ VE MİLLİ DÖRT DÖRTLÜK BİR İNSANDI”

Afrika’ya gitmeden önce kendisiyle helalleştiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Gerçekten Özdemir Bey için son zamanlarda hep yerli-milli ifadelerini kullanıyoruz. Bütün bunların yanında onunla yaklaşık 40 yıllık ağabey-kardeşliğimiz var, dostluğumuz var. Muhterem bir insandı, mütevazı bir insandı, işinin dört dörtlük ehli bir insandı. Bir defa kararlı bir insandı. Bir şeye azmettiği zaman, üzerine giderek onu bitirme noktasında güçlü bir azmi vardı. Nitekim bu İHA-SİHA’ların geliştirilmesi de böyle oldu” dedi. Erdoğan yurda dönüşünün ardından Baykar’ın fabrikasına giderek Özdemir ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

FIRSATLAR ÜLKESİ TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Bölgesel Finans Konferansı"na video mesaj gönderdi. Türkiye'nin yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul Finans Merkezi ile bu alanda dünyadaki önemli merkezlerden biri olmanın peşindeyiz. Bu projenin İslami finans açısından da bir merkez olmasını arzu ediyoruz. Bununla ilgili mevzuat çalışmalarımızı inşallah yakında tamamlayacağız. Enerjiden ulaştırmaya, savunma sanayinden teknolojiye, finanstan gıdaya kadar iş birliği yapabileceğimiz çok sayıda alan bulunuyor. Yatırımcıların bu fırsatları en verimli şekilde değerlendirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

284 MİLYAR TL'LİK YATIRIM YAPILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birinci Su Şurası'nda açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz dönemde petrole ve karbon yakıtlara sahip olmak için yapılan mücadelenin artık su alanında yapılacağına vurgu yapan Erdoğan, Su Şurası'nın 28 maddelik yeni yol haritasını da duyurdu. Konuşmasında yapılan yatırımlara ilişkin bilgiler veren Erdoğan, "Suyu verimli kullanan milletimizle suyu en iyi buluşturan projelere ağırlık verdik. 284 milyar liralık yatırım yaparak 8 bin tesisi hizmete açtık. Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

Editör: TE Bilisim