Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Türkiye Afrika Ekonomi İş Forumu'nun 3'üncüsü vesilesiyle sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Afrika'yı gezdik dolaştık, liderleriyle bir araya geldik. Durum nedir konuştuk. DEİK'i bu organizasyonu için tebrik ediyorum. Forumun Afrika ile işbirliği güçlenmesine katkı sağlanmasını diliyorum. Enerjiden tarıma sağlıktan bankacılığa kadar birçok alanda yatırım fırsatları ele alındı. 

Salgının küresel ticareti etkilediği bir dönemde düzenlenen forum iş dünyası için çok önemli. İşbirliğimizin güçlü yönlerinin yanı sıra üzerinde çalışmamız gereken başlıklar değerlendirildi. Gündeme getirilen hususların kıta ile ilişkilerimizi güçlendirmede yol göstereceğine inanıyorum. Düzenlenen bu forumun ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. 

"ORTAK ÇABALARIMIZ MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI"

Afrika'nın kalplerimizdeki yerini dile getiriyorum. Afrika'da kapısı çalınmadık dost, işbirliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz. Afrika halklarının da aynı samimiyetle yaklaştığını görüyoruz. Biz adım atınca Afrikalı siyasetçiler buna karşılık veriyor. 

Burkina Faso ve Liberya devlet başkanlarıyla bir araya geldik. Angola ve Nijerya'da iş forumları düzenledik. Tüm ülkelerde Afrikalı kardeşlerimiz bizi büyük muhabbetle karşıladı. Kıymetli eşim Emine Erdoğan'ın Afrika seyahatlerimizde edindiği izlenim ve hatıralarını içeren 'Afrika Ziyaretlerim' kitabı da bu coğrafyaya bağlılığımızın nişanesi oldu. 

Aramızdaki bu samimi bağların kuvvetleneceğine inanıyorum. Ortak çabalarımız meyvelerini vermeye başladı. Kazan kazan temelinde çok boyutlu şekilde günden güne güçleniyor. Türk yatırımcıların kıta ile ilgisi artarken Afrikalı dostlarımız da Türkiye'nin imkanlarını keşfediyor, hastalıklarına şifalarını Türkiye'deki hastanelerde arıyor. 

"KITA ÇAPINDAKİ YATIRIMLARIMIZIN DEĞERİ 6 MİLYAR DOLARI AŞTI"

İş adamlarımızın kurduğu fabrikalar, üretim tesisleri istihdam imkanı sunuyor. Afrika'da havalimanlarından limanlara, tünellere kadar birçok yatırımın altında Türk müteahhitlerin imzası var. 70 milyar doları aşan 1150'den fazla projeyi Türk firmaları üstlendi. Kıta çapındaki yatırımlarımızın değeri 6 milyar doları aştı. 

Türkiye'nin ürettiği savunma sanayii ürünleri Afrika halklarının sınır güvenliğine ve terörle mücadeleye büyük katkı sağlıyor. Bugün Afrika'da havalimanlarından limanlara, kamu binalarından yollara birçok yatırımın altında Türk müteahhidin imzası var. Türk iş iş insanları toplam değeri 70 milyar doları aşan 1150'den fazla projeyi üstlendiler.

"YERLİ SOLUNUM CİHAZLARIMIZIN AFRİKA'YA KATKI SUNMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Son iki yıldır insanlık olarak koronavirüs salgını ile mücadele ediyoruz. Son iki yıllık sürece baktığımızda Batılı ülkeler başta olmak üzere ekonomik bakımdan gelişmiş devletlerin salgın sürecini adalete ve hakkaniyete uygun şekilde yönetemediklerini görüyoruz. Tüm dünyada hayatı alt üst eden böylesi bir sağlık krizi karşısında Afrika halkları yalnız bırakılmış hiç bir katkı alamamışlardır. Yükselen gümrük duvarları ve korumacı tedbirler en çok Afrika ülkelerinin kırılgan ekonomilerine zarar vermiştir. Bugüne kadar yaklaşık 6 milyona yakın Afrikalı dostumuz bu hastalığa yakalanmıştır.

Bir Afrika atasözünde hayırseverlik varlıktan değil kalptendir diyor. Biz de Türkçede az veren candan çok veren maldandır diyoruz. Yerli ve milli solunum cihazlarımızın, maske ve tulumların Afrika'nın virüsle mücadelesine yaptığı katkıdan memnuniyet duyuyoruz.

Editör: TE Bilisim