Haber Merkezi - Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da gerçekleştirmeye kalkıştığı hain darbe girişimi başarıyla püskürtülürken, FETÖ yapılanmasına yönelik hukuki zeminin hazırlanması için çalışmalar hızla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 5 gün süren yoğun faaliyetler sonucu, 20 Temmuz 2016’da 3 ay süreyle olağanüstü hâl (OHAL) ilân edildi.

FETÖ’NÜN KÖKÜ KAZINDI

21 Temmuz 2016 saat 01.00 itibarıyla olağanüstü hâl TBMM’ye sunuldu. 346 oya karşı 115 oy ile OHAL kabul edildi. Daha sonra 7 kez uzatılan OHAL uygulaması iki yılın ardından 18 Temmuz 2018’de tamamen kaldırıldı. OHAL sürecini, art arda ilan edilen ve FETÖ’nün çeşitli sektörlerdeki yapılanmalarının soruşturulmasını sağlayan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) izledi. Bu kararnamelerle hain örgütün âdete kökü kazındı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN MAVİ BONCUK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu ise, devlet kademelerine sızmış terör bağlantıları sebebiyle kamudan ihraç edilenlere KHK’lıların geri dönmesi adına seferberlik başlattı. Neredeyse yaptığı her konuşmada KHK ile ihraç edilen masum olduğunu bunların göreve iade edileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bu durumu biraz daha ileriye taşıdı. Bolu’da 2 Ekim 2021’de gerçekleştirilen CHP TBMM Grubu 27’nci Dönem Toplantısı’na katılan Kılıçdaroğlu, “KHK ile görevlerine son verilenler hiç kimse merak etmesin. Bir hafta içinde tamamını görevlere iade edeceğiz.” dedi. Gelin, Kılıçdaroğlu’nun göreve iadesini istediği KHK’lılara bir göz atalım.

17 KHK’LI KRİPTO FETÖ’CÜ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında 14 Eylül 2021’de başkentte örgütün hücre (gaybubet) evlerine operasyon gerçekleştirildi. FETÖ’nün Jandarma kripto yöneticilerine yönelik düzenlenen baskınlarda 51 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, mühendis (Abdullah K ve Selim D.), öğretmen (Ahmet A, Fatih K, Kemal D, Ahmet Ö, Adem O ve Behçet D.), okutman (Cavit P ve Ahmet A.), doktor (Bülent K, Durmuş A ve İsmail D.), ambar memuru (Hasan D.), veri hazırlama uzmanı (Mustafa İ. ve Salih A.) ve biyolog (Cevat A.F.) bulunuyor. Bu 17 ismin en büyük ortak özellikleri ise FETÖ’nün Jandarma’da kripto örgüt yönetici ve KHK ile mesleklerinden atılmış olmalarıydı.

KHK’LI MEMUR PKK MİLİTANI

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, terör örgütü PKK/KCK’lı teröristlere yönelik 30 Ekim 2020’de şehir merkezinde operasyon düzenledi. Operasyonda 5 terörist enselendi. Yakalanan teröristlerden birinin KHK ile ihraç edildiği belirlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde memur iken 1 Ekim 2020 günü KHK ile ihraç edilen M.K, olduğu öğrenildi. Terör örgütünden kaleşnikof, tabanca, el bombası ve örgütleme çalışma tarzı eğitim dersleri alan M.K, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan tutuklanarak cezaevine sevk edildi.

TERÖRİSTLERE KIYAFET GÖNDERİYORDU

Adıyaman Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yürüttüğü soruşturma kapsamında PKK’lı teröristlerin kırsal bölgede üzerlerine giydikleri “leşker” tabir edilen kıyafetler temin eden şahsı belirledi. Ekipler, 28 Temmuz 2021 tarihinde düzenlediği operasyonla E.Ç’yi gözaltına aldı. KHK öğretmenlikten ihraç edildiği öğrenilen E.Ç’nin Diyarbakır’dan temin ettiği kıyafetleri teröristlere gönderdiği tespit edildi. Şüpheli E.Ç. çıkarıldığı hâkimlikçe tutuklandı.

KHK’LILAR SINIRDA ENSELENDİ

Darbe girişimi sonrası KHK ile meslekten ihraç edilen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Önen, Meriç Nehri üzerinden yasadışı yollardan Yunanistan’a kaçacağı ihbarı üzerine jandarma harekete geçti. Önen’in içinde bulunduğu otomobil, takibe alındı. Otomobil, 6 Şubat 2017’de Meriç İlçesi girişinde durduruldu. Gözaltına alınan Önen’in, FETÖ’nün tüm üniversitelere sızdırdığı “Paralel YÖK” yapılanmasında kurucularından olduğu belirlendi. FETÖ’cü Önen, emniyetteki soruşturmasının ardından sevk edildiği hâkimlikçe tutuklandı.

FETÖ YAPILANMASINDA YER ALDI

Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçeceği tespit edilen 5 şahıs, 25 Şubat 2021 tarihinde Meriç ilçesi sınır hattında yakalandı. Yakalanan şahıslar hakkında yapılan araştırmada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan KHK ihraç edilen eski tuğgeneral Nuri Cankıymaz, albay C.A, yüzbaşı F.M.A, astsubay A.K. ve B.K. olduğu belirlendi. FETÖ’nün sivil örgüt yöneticilerinin kullandığı açık hatların ele geçirilmesi sonrası aranan Cankıymaz, daha önce yakalanan eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Serdar Atasoy ve Milli Savunma Bakanlığı eski Milli Mayın Faaliyet Merkezi Başkanı Celalettin Çoban ile aynı grupta yer aldığı tespit edildi. Yakalanan şahıslar hakkında soruşturma devam ediyor.

SÖZDE MASUM MEMURLAR FETÖ’CÜ ÇIKTI

Yunanistan’a kaçmaya çalışan başka bir grup KHK’lı da yine Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından 2 Şubat 2018’de enselendi. Ekipler Havsa ilçesine bağlı Osmanlı köyünde bir ihbar üzerine 2 aracı durdurmak istedi. Jandarmanın dur ihtarına uymayan araçlar, takip sonucu yola kapan atılarak durduruldu. Araçlardaki şahıslara yapılan sorgulamada, C.G’nin (30) KHK ile öğretmenlikten ihraç edildiği ve FETÖ soruşturması kapmasında yakalama kararı bulunduğu, Ö.G’nin (31) KHK ile hemşirelikten ihraç edildiği ve ByLock kullanıcısı olduğu, Y.K’nin (26) KHK ile astsubaylıktan atıldığı, FETÖ soruşturması kapmasında yakalama kararı bulunduğu ve ByLock kullanıcısı olduğu, M.K’nin (29) KHK ile öğretmenlikten ihraç edildiği ve FETÖ soruşturması kapmasında aranma kararı bulunduğu, R.K’nin (28) ise KHK ile astsubaylıktan ihraç edildiği öğrenildi. Şahıslar sorgularının ardından cezaevine gönderildi.

Editör: TE Bilisim