Muhammed Şimşek / Özel Haber - CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gezicilerin finansörü olarak bilinen Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edilmesine karşı çıktı. Kılıçdaroğlu’nun yardımcısı Çeviköz ise “Büyükelçiler dostça hatırlatıyor” ifadeleriyle kim dost kim düşman sorusunu akıllara getirdi.

Geçtiğimiz hafta içinde ABD öncülüğündeki 10 ülkenin büyükelçisi, Osman Kavala'nın tahliyesi için skandal bir bildiriyle hükümete ve yargıya parmak sallamıştı. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçiliklerinin bulunduğu listede yayınlanan bildiriye karşı en sert tepki verildikten sonra Ankara'daki büyükelçiler tek tek Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Türkiye’nin milli egemenlik sınırlarına ve hukuk mercilerine saygı konusunda uyarılmıştı. Bu olayın hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ne terbiyesizliktir, Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. Dışişleri Bakanı'na, bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim" sözleriyle ateş püskürdü.

GAYR-I MILLI MUHALEFET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeleri darbe ve kaos spekülatörlüğü yaparak dizayn etmeye çalışan Soros’un Türkiye şubesi olarak tarif ettiği Kavala için çağrı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu Erdoğan’ın talimatından sonrada ülkesinin gerek diplomatik gerek milli menfaatlerinin tam karşısında durarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Ülkeyi hızla uçuruma sürükleyen şahıs, bu sefer de '10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi emrini' vermiş. Açıkça söylüyorum; bu hareketlerinin sebebi milli çıkarları korumak değil, mahvettiği ekonomiye suni gerekçeler yaratma çabasıdır. Dönüp bir bak halkın sofrasına."

“DOSTÇA” HATIRLATIYORLARMIŞ

Ülkesine aba altından sopa gösteren büyükelçilerle “Erdoğan” düşmanlığı yaparak aynı cephede yer alan Kılıçdaroğlu’nun yardımcısı ve CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz ise bir başka akıllara zarar açıklamada bulundu. Çeviköz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında "Kimse Türkiye'nin iç işlerine karışmamıştır, karışamaz. İnsan hakları bu devirde hiçbir ülkenin iç işi değildir. Osman Kavala ile ilgili durum AİHM'nin kararıdır. Bunu uygulamak anayasamızın gereğidir. 10 Büyükelçi dostça bu yükümlülüğümüzü hatırlatmışlardır. Anlayana" ifadelerini kullanması kamuoyunda tepkilere yol açtı.

MAVİ VATAN'I HEDEF ALMIŞTI

CHP’li Ünal Çeviköz, daha önce de ülkemizin Doğu Akdeniz’deki uluslar arası hukuktan doğan kıta sahanlığı haklarının savunmasını ifade eden Mavi Vatan'ı hedef almış ve Yunanistan’dan yana beyanlarıyla öne çıkmıştı. Çeviköz söz konusu açıklamalarında, "Mavi Vatan diye bu 200 mile kadar uzanan alanı da kendi egemenlik alanınız olarak görürseniz, o zaman saldırgan ve yayılmacı bir algı yaratırsınız" demişti.

“YILMAYACAĞIZ” DAYATMASI

Muhalefetin kendi ülkesinin uluslararası hukuktan doğan haklarına sahip çıkmak yerine hükümeti ve Erdoğan’ı hedef almaya devam ettiği süreçte Batılı egemenlerin dayatmaları ise sürüyor. Avrupa Parlementosu Başkanı David Sassoli, Osman Kavala’nın bırakılması için bildiri hazırlayan 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edileceğinin açıklanmasının ardından Türkiye'ye aleyhinde açıklamalarda bulundu. "On büyükelçinin sınır dışı edilmesi, Türk hükümetinin otoriter yöneliminin bir işaretidir. Yılmayacağız. Osman Kavala'ya özgürlük" mesajını paylaşan Sassoli, Türk yargısını hedef alan büyükelçilere destek çıktı.

‘10 elçinin arkasında Biden var’
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğani Kavala’nın hamiliğine soyunan 10 ülkenin büyükelçileri için yaptığı açıklamalar Avrupa'da geniş yankı bulurken New York Times'ın İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall, 10 büyükelçinin yaptığı açıklamanın arkasındaki itici gücün Amerikan hükümeti olduğunu ifade etmesi dikkat çekti. Gall haberinde ABD’nin Biden yönetimini, işaret ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, sık sık ayrı düştüklerini dile getirdi. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian da Erdoğan'ın açıklamalarını uzun süre internet sitesinin manşet bölümünde tuttu.

-

Editör: TE Bilisim