Sümeyye Aksu / Özel Haber - KORONAVİRÜS ile mücadelede en etkili silah olarak gösterilen aşılama süreci devam ediyor. Aşılarını olan vatandaşların da zamanla azalan bağışıklık düzeyini arttırmak için yeniden aşı bir “hatırlatma” dozu yapılıyor. Genel itibariyle her iki doz aşılı olanlara üçüncü doz hatırlatma dozudur ve üçüncü doz ister Sinovac olsun ister Biontech olsun daha güçlü bir antikor cevabı oluşturuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyacakları öngörülmektedir” şeklinde açıklamada bulunmuştu. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, hatırlatma dozuyla ilgili tüm merak edilenleri Diriliş Postası’na anlattı.

“GEREKLİ DOZLAR TAMAMLANMALI”

Prof. Dr. Oğuztürk, dünyada yaygın şekilde uygulanan birçok aşıda olduğu gibi Kovid-19 aşılarında da antikor seviyelerinin zaman içinde azaldığını ifade etti. Salgınla mücadelede aşının en güçlü silah olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuztürk, herkesin aşı takvimini takip ederek sırası geldiğinde gerekli dozlarını olması çağrısında bulundu.

“HATIRLATMA DOZLARINI YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Güncel olarak geldiğimiz nokta itibarıyla her ne kadar aşı ile virüse karşı mücadelede elimiz güçlenmiş olsa da aşıların etkinliği ne yüzde100 ne de ömür boyu koruyucu” diyen Prof. D. Oğuztürk, “Hem inaktif virüs aşıları hem de mRNA aşılarının ortalama 6-7 ay gibi etkinlik gösterdiği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu nedenle güncel kazanımlarımıza göre konuşmak gerekirse hatırlatma dozları pandemi devam ettikçe yapılmak zorunda. Eğer toplumsal bağışıklık sağlanırsa daha farklı bir süreç tabii ki yaşayabiliriz. Mevsimsel bir hastalık formuna indirgenirse grip aşılarında olduğu gibi sadece yılda bir doz aşı yapılması yeterli olabilir. Mevcut durum itibarıyla insanların tekrarlayan aşıları yaptırması gerekecek” diye konuştu.

“SİNOVAC’DA TEKRARLAYAN DOZLARA İHTİYAÇ OLACAK”

Belli periyotlarda yapılan hatırlatma dozlarıyla antikor seviyelerinin yükseltildiğinin altını çizen Prof. Dr. Oğuztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biontech aşısının da etkinliği maalesef kalıcı olmadığından hatırlatma dozu yapılmalıdır. Hatırlatma dozu uygulayan birçok ülke bu aşının antikor oluşturma açısından etkinlik yüzdesinin yüzde 90’lardan daha fazla olduğunu da raporladılar. 3 doz Sinovac aşısı olan vatandaşlar için benzer durum söz konusu inaktif virüs kategorisinde olan bu aşıların etkinlik süresi biraz daha kısa olduğu için tekrarlayan dozlara ihtiyaç olacaktır. Mevcut verilere göre inaktif virüs aşısının etkinlik süresi 6 aya kadar minimal seviyeye düşmektedir. Süreli bir etkinlik olduğu için bu süre sonrasında koruyuculuğun devam etmesi için yeni doz aşı gerekecek”

MRNA aşılarında bağışıklık daha uzun
“HEM inaktif aşı hem de mRNA aşılarının koruyuculuğu sınırlı süreye sahip olduğundan iki aşı türünde de tekrarlayan aşıların yapılması gerekiyor. Ancak klinik gözlemler neticesinde anlaşıldı ki mRNA aşılarının sağladığı bağışıklık inaktif virüs aşısına göre daha uzun sürmekte” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Oğuztürk, “Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de aşı yaptırmak zorunlu olmayıp kişisel tercih şeklinde devam etmektedir. Bu durum aşı türü içinde geçerli olup, Sağlık Bakanlığı ve birçok bilim insanının kamuoyunu detaylıca bilgilendirdiği için insanlarımız hangi aşıyı yaptıracaklarını kendileri belirleyeceklerdir. Sonuç olarak pandemi ile mücadelede henüz etkin bir tedavi ilacının kullanılamadığı günümüzde hangi aşı olursa olsun fark etmez. Yeter ki aşı yaptırarak bu felaketten hem kendimizi hem yakınlarını hem de ülkemizi uzak tutalım” değerlendirmesinde bulundu.
Editör: TE Bilisim