Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Saat 15.35'te başlayan toplantı yaklaşık dört saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Afrika seyahatimiz oldukça verimli geçti Togo, Nijerya ve Angola'da samimi bir misafirperverlikle karşılandık. Afrika toplumları artık adil bir paylaşımla gelişmek, kalkınmak ve insanlığa bu şekilde yararlı olmak istiyor. Türkiye'nin Afrika'ya bakışı Batı'dan çok farklıdır. Afrika'yı bir pazar değil ortak olma yaklaşımıyla güçlü işbirlikleri kuruyoruz. Afrika'nın önemi 21. yüzyılda daha çok artacak. Sömürgecilerin kıtayı elde tutma gayretleri bitmeyecek.

Türk iş insanlarının Afrika'daki yatırımlarının da sürekli büyüdüğüne şahit oluyoruz. Son ziyaretimizde üç ülkede toplam 18 mutabakat imzalandı. Türkiye'nin Afrika'da attığı her adım kıtayı arka bahçeleri olarak gören sömürgecileri rahatsız ediyor.

Anadolu'da neredeyse her günümüz mücadeleyle geçmiştir. Bugün de ülke olarak her cephede mücadele veriyoruz. Türkiye'nin mücadelesi sürüyor. Boş bıraktığımız her alan bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye diye bir devletin bırakınız sahip olduğu gücü, varlığına bile tahammülü olmayanlar bugün de boş durmuyor.

BÜYÜKELÇİLERİN SKANDAL AÇIKLAMASI

Son dönemde bazı ülkelerin büyükelçileri tarafından yapılan hadsiz açıklamalar herhangi bir kişiyi ya da konuyu değil doğrudan ülkemizin egemenlik haklarını hedef almıştır. Bu tüm yargı mensuplarımıza yapılmış büyük bir hakarettir. Türk yargısı kimseden talimat almaz.

Türkiye'yi diline dolayanların amacının hak hukuk takibi olduğuna kimse bizi inandıramaz. Yargı mensuplarına yönelik bu saygısızlığa yanıt vermek Cumhurbaşkanı olarak bizim görevimizdir. Ortaya koyduğumuz tavır bu sorumlu duruşun tezahürüdür.

"ÜLKEMİZE KARŞI YAPILAN BÜHTANDAN GERİ DÖNÜLMÜŞTÜR"

Niyetimiz kriz çıkarmak değil ülkemizin onurunu, egemenlik haklarını korumaktır. Bugün aynı büyükelçilikler tarafından yapılan açıklamada ülkemize karşı yapılan bühtandan geri dönülmüştür.

"BÜYÜKELÇİLERİN ARTIK BEYANLARINDA DAHA DİKKATLİ OLACAKLARINA İNANIYORUZ"

Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine bağlılıklarını ifade eden bu büyükelçilerin artık beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz.

"EKONOMİ POLİTİKASINI ANLAMAYANLAR MİLLİ MÜCADELEYE BAKMALI"

Ülkemizin izlediği ekonomi politikasının sebebini ve amacını hala anlamamış olanlar dönüp milli mücadeleye bakmalı.

Türkiye gibi misyon sahibi bir ülkede hiçbir eylem bilinçsiz yapılmaz. Biz ne yaptığımızı da niçin yaptığımızı da bunun sonucunda ne olacağını da düşünerek yapıyoruz.

Dünyanın en güçlü sağlık altyapısını biz kurduk, koronavirüs döneminde bunun meyvelerini toplamaya başladık. Sizin yapamadıklarınızı biz yaptık, yapıyoruz. Biz bugüne kadar sadece eser ve hizmet siyaseti yaptık.

Biz 2053 vizyonu için gereken temeli attık. Ama 2023'te ülkemizi çatışma iklimine döndürmek isteyenler var.

"BU DEVLETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ KABUL EDECEKSİNİZ"

Ya bu devletin büyüklüğünü kabul edeceksiniz ya da nefesiniz tükenene kadar kibir ve nefret çukurunda debelenmeye devam edeceksiniz.

Salgınla birlikte bozulan küresel ekonomi yaygın olarak kullanılan pek çok üründe fiyat artışının yaşanmasına neden oldu. Türkiye bu fiyat artışını halkına en az yansıtan ülkeler arasında yer alıyor. Bu sıkıntıların olumsuz etkilerini dünyada önümüzdeki dönemde daha az göreceğiz.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞI

Salgınla birlikte bozulan küresel ekonomi yaygın olarak kullanılan pek çok üründe fiyat artışının yaşanmasına neden oldu. Türkiye bu fiyat artışını halkına en az yansıtan ülkeler arasında yer alıyor. Bu sıkıntıların olumsuz etkilerini dünyada önümüzdeki dönemde daha az göreceğiz.

Türkiye bu alanda önlemleri alıyor. Tarım ürünlerinde belirlediğimiz yükse alım fiyatları bu anlamda alınan önlemlerden biridir.

Fırsatçılık yapanlara da kusura bakmasınlar göz açtırmayacağız. Bu konuda denetimleri sıkılaştıracağız. 2022 bütçemizi de bu anlayışla hazırladık. Yönetim olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.

58 ildeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı çalışmayı kabinede görüştük.

Editör: TE Bilisim