Furkan Benli / İstanbul 

Al-Monitor sitesinde yayınlanan bir habere göre İran, Suriye’de Şiiliği yaymak için yeni stratejiler uygulamaya başladı. Suriye’de başarısızlığa uğrayan İran’ın bu nedenle strateji değiştirme yoluna gittiğini belirtilen haberde, Tahran’ın Arap kabilelere sızdığı ve bu Arap kabilelerin saflarını bölme girişiminde bulunduğuna dikkat çekildi.

“PEYGAMBER SOYU” VAADI

Kaynakların aktardığına göre, Haşimi Tugayı’na (47. Tabur) bağlı İranlı milisler, bölgedeki fikir önderlerini desteklemeye, bazı aşiretlere yeni şeyhler atamaya ve Şiiliği yayma projelerine destek bulması için aşiret konseyleri oluşturmaya başladı. İran Devrim Muhafızlarına bağlı olan, Yusuf Hamdan (Ebu İsa el-Meşhedani), Musa Mahmud’un liderliğini yaptığı ve Mayadin, Rakka, Deyrizor, Halep ve Şam kırsalı bölgelerinde teşkilatlanan Haşimi Tugayı, kendilerine katılanlara Peygamber soyundan ve Peygamber ailesinden olduğunu ifade eden bir belge vererek örgüte katılımı teşvik etmeye çalışıyor.

AŞIRETLERE RÜŞVETLE SIZIYORLAR

Haberde isminin açıklanmasını istemeyen Deyrizor’daki Bakkar Aşiretinden bir kaynak yaptığı açıklamada, İran destekli silahlı milislerin, bölgedeki çok sayıda evi gasp ettiğini ve bu evleri devşirecekleri yeni militanlara lojman olarak verdiklerini söyledi. Söz konusu kaynak, Haşimi Tugayı'nın ana görevinin bölgedeki etkili aşiret liderlerine rüşvet vererek aşiret üyelerini örgüte dahil etmek ve bölge nüfusunu zorla Şiiliğe dönüştürmek olduğunu söyledi.

GENÇLER DE HEDEFTE

Suriye Aşiretler ve Kabileler Meclisi üyesi Mudar Hammad al-Assaad ise İran’ın Suriye’deki Şiileştirme faaliyetlerine dair şu açıklamayı yaptı: İran, bölgedeki gençleri Şii militanların safında savaştırmak için onlara ekonomik destek sunarak güvenini kazanıyor. Bunu yapmak için Arap aşiretleri kullanıyor. İran ayrıca, muhalif aşiretlerin rolünü azaltmak amacıyla birçok kişiyi şeyh olarak atadı. Bu şeyhler son birkaç haftadır İran propagandasını yoğunlaştırdı.

KAYIPLARI TELAFİ ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Tahran'ın Deyrizor’daki aşiretlerin bölgedeki etkisini çok iyi bildiğini söyleyen aşiret üyesi, “Aşiretler bu bölgede büyük bir nüfus yoğunluğuna sahip. Bu durum Şiiliğin Suriye’deki topluluklar arasında yayılmasına yardımcı olabilecek bir şey. Ayrıca İran, büyük kayıplar veriyor ve yüzlerce paralı askeri firar etmiş durumda. Cephedeki kontrolü sağlayamadığı için artık bölgedeki kabile gücüne başvuruyor” ifadelerini kullandı. İran’ın bölgedeki nüfuzunu artırma çalışmalarına dair bilgi veren Bakkara aşireti üyesi, İran’ın Haşimi Tugayı üzerinden bölgede güç kazanma ve sızma çalışmalarında başarısız olacağını belirterek “Bakara kabilesi İran yanlısı her lideri ortadan kaldırmak için doğru zamanı bekleyecek” dedi.

Editör: TE Bilisim