Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi cinayetler söylemi ile ilgili  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisine başvurulması için avukatı aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe verdi.

Dilekçede, Kılıçdaroğlu'nun sunduğu dilekçede, siyasi cinayet iddialarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bazı beyanlarına dayandığını iddia ettiği, Erdoğan'ın 15 Aralık 2018, 26 Mayıs 2021 ve 7 Ekim 2021'deki konuşmalarına değindiği, Erdoğan'ın bu konuşmalarındaki niyet ve yaklaşımlarına dair beyanının alınmasını müteakip kendisinin de gerekli beyan ve değerlendirmeleri başsavcılığa yazılı sunacağını bildirdiği kaydedildi.

“TOPLUMU KORKU VE PANİĞE SEVK EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatının hiçbir evresinde şiddete ve türevlerine tolerans göstermediği, barışçıl, meşru ve demokratik siyaset tarzını siyasi yolculuğunun temel referansı olarak belirlediği vurgulanan dilekçede, bu nedenle Erdoğan'ın bir kısım beyanlarını bağlamından kopararak, siyasi cinayet iddialarının dayanağı olarak göstermenin gerçekçi, sorumlu ve makul bir yaklaşım olmadığı gibi iyi niyetle de bağdaşmayacağı belirtildi.

Dilekçede, "Yaklaşık üç yıl önceki bir konuşmayı, bugünlerde dile getirilen siyasi cinayet iddialarının dayanağı olarak göstermek korku ve paniğe neden olabilecek, toplumun huzurunu bozabilecek iddialarının ne kadar sorumsuzca dile getirildiğini göstermesi açısından dikkat çekicidir." ifadelerine yer verildi.

“DELİLLERİ SUNMASI YASAL ZORUNLULUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarında şiddeti çağrıştıracak, siyasi cinayet iddialarına dayanak teşkil edebilecek hiçbir ifade olmadığı vurgulanan dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Muhalefetin iktidarı eleştirmesi, uyarması ne kadar meşru ise Cumhurbaşkanımızın, muhalefeti eleştirmesi ve uyarması da o kadar meşrudur. Cumhurbaşkanımızın, muhalefete ve muhalefet liderlerine yönelik olarak halkın gösterdiği ve şiddet içermeyen demokratik tepkileri tasvip ve takdir etmesi de hukuk dışı bir çağrı olarak nitelendirilemez. Kaldı ki CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, milletvekili sıfatını haiz olması hasebiyle ceza hukuku bağlamında kamu görevlisi de sayılmaktadır. Dolayısıyla bildiklerini, varsa elindeki belge ve delilleri, herhangi bir şart ileri sürmeksizin yetkili makamlarla paylaşması yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle 15 Ekim 2021 tarihli dilekçesinde bu yükümlülüğünü yerine getirmek için ileri sürdüğü koşulların hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Dilekçede sonuç olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisine başvurulması için lüzumlu usuli işlemlerin, iddiaların vahameti de dikkate alınarak ivedilikle yerine getirilmesi vekil olarak talep edilmiştir."

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı siyasi parti yöneticilerinin "siyasi cinayetler işlenebileceği yönünde duyumlar alındığına" dair açıklamalarının basına yansıması üzerine 13 Ekim 2021'de resen soruşturma başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, avukatı Aydın aracılığıyla 15 Ekim 2021'de de başsavcılığa yazılı beyanda bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim