2022 asgari ücrette vergi var mı, kaç TL? Asgari ücretten vergi kesintisi kalkıyor mu? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Milyonlarca çalışanın ve işverenin gündeminde yer alan sorular önümüzdeki haftalarda yanıt bulacak. Yılsonuna haftalar kala sıkça araştırılanlar arasına giren bu mevzu; Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun görüşmeleri sonucunda aydınlanacak. Peki, 2022 asgari ücrette vergi var mı, kaç TL? Asgari ücretten vergi kesintisi kalkıyor mu? İşte tüm detaylar haberimizde…

2022 ASGARİ ÜCRETTE VERGİ VAR MI, KAÇ TL?

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olan asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmişti. Böylece, önceki yıla göre net asgari ücret 500 lira artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmişti.

Türkiye'de toplumun en düşük gelire sahip olan asgari ücretlilerinden vergi kesintisi yapılmaktadır. Şu an asgari ücret brüt olarak 3 bin 577 liradır. Asgari ücretten yapılan vergi ve SGK kesintilerinden sonra bir asgari ücretlinin eline 2 bin 825 lira geçmektedir.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KESİNTİSİ KALKIYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret düzenlemesine ilişkin sorulara, "Kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip görüşeceğiz. Karar aşamasına gelince paylaşırız." yanıtını verdikten sonra gelir vergisi ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

Muhalefetin ve sendikaların asgari ücretten gelir vergisi alınmamasına ilişkin talebi sorulan Bilgin, "Bunun üzerinde de çalışıyoruz. Alternatif vergi modelleri ve düzenlemeler var. Bazı vergilerin kalkması için yasal düzenleme gerekirken, bazıları için Cumhurbaşkanımızın onayı gerekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun vereceği karar da yeterli oluyor." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim