Çipten gıdaya birçok üründe yaşanan arz darboğazları çoğu ülkede enflasyonu körüklüyor.

Yüksek enflasyon ekonomi gündeminin önemli başlıklarından biri haline gelirken, dünya nüfusunun yaklaşık 1,2 milyarı iki ya da üç haneli enflasyonla yaşıyor.

Devam eden lojistik sıkıntılar, iş gücü eksikliği ve yüksek enerji fiyatları gibi küresel fiyat baskıları enflasyonun artmasına neden olan başlıca faktörler olarak göze çarpıyor.

ABD’DE ENFLASYON 31 YILIN ZİRVESİNDE

Pek çok ürünün tedarikinde yaşanan sıkıntı, ABD ve Almanya gibi ülkelerde dahi enflasyonun tarihi yüksek seviyelere çıkmasına neden oluyor. ABD’de son veriler, enflasyonun 31 yılın zirvesine çıktığını gösteriyor. ABD Çalışma Bakanlığının verileri, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE), ekimde aylık bazda yüzde 0,9 ve yıllık bazda yüzde 6,2 artarak beklentileri aştığını ortaya koyuyor.

EURO BÖLGESİ’NDE 13 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon eylülde yüzde 3,4 ile son 13 yılın zirvesine ulaştı. Son dönemde enerji ve gıda ürünleri başta olmak üzere genel fiyat artışları yaşanıyor. Almanya’da Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) verileri yıllık enflasyonun, ekimde 1993’ten bu yana ilk kez yüzde 4,5’e yükseldiğine işaret ediyor.

ÇİN’DE DE ENFLASYON RİSKLERİ ARTIYOR

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de de veriler fabrika çıkış fiyatlarında son 26 yılın en yüksek artışlarının olduğunu gösteriyor.

Ülkede, tüketici fiyat endeksi ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 yükseldi. Ülkede üretici fiyat endeksinin de aynı dönemde yıllık bazda yüzde 13,5 yükseldiği kaydediliyor.

15 ÜLKEDE ENFLASYON YÜZDE 10 İLE 20 ARASINDA

15 ülkede enflasyon oranı yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor. Bu ülkelerden Belarus’ta enflasyon yüzde 10,5, Brezilya’da yüzde 10,67, Ukrayna’da yüzde 10,9, Haiti’de yüzde 10,91, Gana’da yüzde 11, Gürcistan’da yüzde 12,8, Gine’de yüzde 13,05, Kırgızistan’da yüzde 13,5, Nijerya’da yüzde 16,63 ve Türkiye’de yüzde 19,89 seviyesinde bulunuyor.

Enflasyon oranı, Zambiya, Angola, Etiyopya, İran, Arjantin, Zimbabve, Surinam, Suriye, Lübnan, Sudan ve Venezuela’da ise yüzde 20’nin üzerinde kaydediliyor. Venezuela, yüzde 1946 ile dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülke olarak öne çıkıyor. Enflasyon, İran’da yüzde 39,2, Arjantin’de yüzde 52,1, Lübnan’da ise yüzde 144 olarak hesaplanıyor.

Editör: TE Bilisim