Ceyhun Aşirov / Özel Haber - 44 GÜN süren ve Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanan savaşın ardından Karabağ’da tansiyon yeniden yükseldi. Azerbaycan Ordusu ateşkesi ihlal eden Ermeni mevzilerini yok ettiğini açıkladı. Ermenistan ordusunun Laçın-Kelbecer hattında daha iyi mevkiler edinmek üzere saldırılar düzenlediği Kelbecer ve Laçin’de devam eden çatışmalarda ağır silahlar kullanıldığı bildirildi. Çıkan çatışmalarda 10 Ermeni askerin öldüğü, 6 Ermeni askerin yaralandığı 11 Ermeni askerinde esir alındığı duyuruldu.

RUSYA’DAN YARDIM İSTEDİLER

Karabağ’da yaşanan hezimetin ardından tepkilerin odağına yerleşen fakat yapılan seçimde yeniden Başbakan olan Nikol Paşinyan’ın “Kutsal vatan topraklarını korumaya herkes hazır olsun’’ şeklindeki açıklaması ve Ermenistan Hükümeti’nin 29 Ağustos 1997’de yapılan ‘’Savunma Anlaşmasına’’ dayanarak Moskova’dan sınırların korunması için yardım istemesi “Bölgedeki gerilim daha da tırmanacak” şeklinde yorumlandı.

ZENGEZUR KORKUSU

Bölgede yaşanan gerilimin temelinde Zengezur Koridoru var. Zengezur Koridoru’nun aktif hale gelmesiyle Anadolu’nun Kafkasya üzerinden Orta Asya Türk devletleri ile bağlanmasından endişe eden İran bir süredir bölgeyi provoke ediyordu. Paşinyan ise Karabağ savaşını sonlandıran anlaşmaya attığı imzaya muhalefet ederek Zengezur’un açılmasını istemiyor. Paşinyan, eylül ayı ortasında yaptığı açıklamada, Ermenistan üzerinden Azerbaycan’a böyle bir koridor verilmesinin Ermenistan’ın egemenliğine aykırı olacağını belirterek bu koridorun oluşmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ve Ermenistan sınırları içerisinde bulunan Batı Zengezur’un tarihi olarak Azerbaycan toprağı olduğunu belirtmişti.

‘KARABAĞ SORUNU BİTMEMELİ!’

Diriliş Postası 5 Ekim 2021 tarihli “İran tutuştu” başlıklı manşetinde İran’ın Karabağ sorununu kaşıdığını yazmıştı. Muhabirimiz Gökhan Yılmaz’ın hazırladığı haberde, “Zengezur Koridoru üzerindeki hakimiyetini kaybetme korkusuyla yüzleşen İran, Karabağ sorununu halletmiş bir Azerbaycan’ın sonraki hedefinin Güney Azerbaycan olmasından endişeli” ifadelerine yer verilmişti. [Gökhan Yılmaz'ın ‘Karabağ sorunu bitmemeli!’ başlıklı haberini nokumak için tıklayınız!]

Azerbaycan’ın Karabağ’ı işgalden kurtarmasının ardından Ermenistan’a açık destek veren İran’ın ‘Birinci Karabağ Savaşı’ndaki rolünü de akıllara getirdi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, İran’ın bölge üzerindeki etkisini “90’larda İran destek vermeseydi, daha önce mağlup olurduk” şeklindeki ifadelerle açıklamıştı.

Diriliş Postası 5 Ekim 2021 tarihli manşeti;

Editör: TE Bilisim