Furkan Benli / Özel Haber

BAE’nin Türkiye ile buzları eritmesinin ardından bölgede yeni gelişmeler yaşanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la sürpriz bir görüşme gerçekleştiren BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayed şimdi de Tahran’a dikkat çeken bir ziyarette bulunacak.

el-Haliç el-Cedid’in BAE’li güvenilir kaynaklarda aktardığı bilgiye göre bin Zayed gelecek hafta İran’ın başkenti Tahran’da üst düzey yetkililerle görüşecek.

KÖRFEZ-İRAN AÇILIMI

Haberde, görüşmenin Körfez-İran ilişkilerinde olumlu yeni adımların atılmasına ışık tutacağı belirtilirken askeri sahadaki yaşanan gelişmelere de yön vereceği bekleniyor. Gündem maddelerinin özellikle Yemen’deki Husilerin Marib ve bölgedeki enerji sahalarındaki ilerleyişinin yanı sıra Suudi Arabistan sınırlarına dayanan Kızıldeniz’deki su yollarının kontrolünün de masada olacağı bekleniyor.

TÜRKİYE-BAE TAŞIMACILIĞI GÖRÜŞÜLEBİLİR

Tüm bu konuların yanı sıra Türkiye ile BAE arasında geçtiğimiz hafta kritik bir anlaşmada ilk adımlar atıldı. Abu Dabi ve Ankara arasında “TIR Karnesi”ne dair imzalar atılmıştı. Anlaşma sonrası BAE'den yola çıkan ve İran'a Basra Körfezi üzerinden Türkiye'ye ulaşan nakliye tırları, iki ülke arasında TIR Karnesi kapsamında yapılan ilk taşıma oldu. Süveyş Kanalı geçişli Sharjah-Mersin güzergahında deniz yoluyla 20 gün sürecek taşıma, TIR Karnesi sayesinde bu güzergahla 6 ila 8 günde yapılabileceği belirtiliyor. Tahnun bin Zayed’in bu kritik anlaşmayı da gündeme getireceği belirtiliyor.

ABD-İRAN ARABULUCUSU

Ayrıca bin Zayed’in geçtiğimiz haftalarda ABD’li üst düzey isimlerle bir araya gelmesinin ardından Tahran’ı ziyaret etme kararı alması dikkat çeken bir adım olarak yorumlandı. Bunu yanı sıra Viyana’da bu ayında sonunda ABD ile İran arasında nükleer anlaşma müzakereleri gerçekleştirilecek.

ÇATIŞMA ABU DABİ’NİN ZARARINA

BAE son zamanlarda İran’a karşı uzlaşıcı bir tutum sergiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Abu Dabi’nin İran'ın dış politikasına katılmadığını ancak Tahran’la da karşı karşıya gelmek istemediklerini belirtmişti. Gargaş “BAE, İran’la gerilimi azaltacak bazı kararlar aldı. Çatışmak faydamıza değil.” demişti.

İRAN-SUUD YAKINLAŞMASI

Orta Doğu'da kartların yeniden dağıtılma sürecinin bir yansıması olarak değerlendirilen Suudi Arabistan-İran yakınlaşması bölgedeki dengeleri de etkileyecek gibi gözüküyor. İki ülke arasında yaşanan yakınlaşma Riyad-Tahran üst düzey yetkilileri arasında yapılan olumlu açıklamalarla devam etmişti. BAE'nin de Tahran ziyareti Körfez'in İran açılımını destekler nitelikte...

Editör: TE Bilisim