Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen en etkili silah konumundaki aşılarım yaptırılması yönünde çalışmalar tüm dünyada devam ediyor. Özellikle kış mevsimine girilirken, vakalar yeniden artış gösterirken, aşılama çalışmalarıyla ilgili BioNTech'in kurucularından Türk asıllı bilim insanı Uğur Şahin önemli bir açıklama yaptı.

Şahin, hastalığın geleceği ve aşılama faaliyetleriyle ilgili bilgi verirken, her yıl yapılacak bir doz aşının virüse karşı etkili olacağını, koruyucu etki göstereceğini açıkladı.

AŞININ ETKİSİ DÖRT AY SONRA AZALIYOR

Uğur Şahin, aşının etkisiyle ilgili değerlendirmede bulunurken, koruyuculuk süresiyle ilgili şunları söyledi:

“Aşının etkisi dördüncü aydan sonra azalmaya başlıyor ve altıncı ayda bu azalış hız kazanıyor. İkinci olarak da bu aşı ağır hastalığın önüne geçiyor. Koronavirüs aşısı olanlar bu hastalığı daha hafif atlatıyor.”

HER YIL BİR AŞI

Şahin, aşılama çalışmaları ve hastalığın geleceğine ilişkin de yorumda bulunurken, virüse karşı tıpkı grip aşısı gibi her yıl düzenli olarak yapılacak bir doz aşının yeterli olabileceğini savundu:

Üçüncü doz aşının ne zaman yapılması gerektiğine de değinen Şahin “Bizim aşımıza şu an iki doz olarak onay verildi. Önemli olan üçüncü doz aşının korumayı tekrar artırdığıdır. İki doz aşıdan sonra korumanın daha uzun sürmesini bekliyoruz ve gripte olduğu gibi yılda bir kez aşı yapılması yeterli olacaktır. Fakat şu an elimizde dördüncü doz koronavirüs aşısının ne gibi etkileri olacağı ve ne zaman yapılması gerektiğine dair bir araştırma yok. Şu an yeni varyantlardan endişe etmiyoruz ve koronavirüse karşı korumayı tekrar yüzde 95’lere çıkarabileceğimizi biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“VARYANTLARIN OLUŞMASINI ENGELLİYOR”

Türkiye’de de uygulanmaya başlanan takviye aşılar ile ilgili de Şahin, “Yaptığımız araştırmalarda ve gerçek verilerde üçüncü doz takviye aşıların sadece tam koruma sağlamadığını aynı zamanda bağışıklık yanıtını da artırdığını ortaya koydu. Yetişkinlerde koronavirüs hastalığı 20 kat daha az meydana geliyor. Bir taraftan üçüncü doz aşı hastalığa karşı koruma sağlarken diğer taraftan da hastalığın yayılmasını ve daha sonra sorun çıkarması muhtemel varyantların oluşmasını engelliyor. Bu durum kış döneminde çok önemli.” dedi.

Şahin, yakın zamanda yapılan çalışmalarda koronavirüs aşısının ağır hastalıklara karşı 9 ay boyunca koruma sağladığını ve hastaneye yatış oranını azalttığını da dile getirdi.

Şahin, “Yaşlılarda ve daha önce hastalık geçirmiş kişiler koronavirüsü ağır geçirebilir.” dedi.

Editör: TE Bilisim