ULUSAL basında yer alan haberlere göre, Egemenlik Konseyindeki askeri üyeler ile eski Başbakan Hamduk arasında anlaşma sağlandı. Buna göre Hamduk, yeniden başbakanlık görevine dönecek. Anlaşmaya göre Hamduk, devrik lider Ömer el-Beşir döneminin iktidar partisi Ulusal Kongre dışındaki tüm siyasi güçlerle istişare halinde bir hükümet kuracak. Asker ile Hamduk'un tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını da kapsayan birtakım konularda da uzlaştığı belirtildi.

25 EKİM’DE DARBE OLMUŞTU

Darbeyle iktidara geldiği Sudan'ı 30 yıl yöneten eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Aralık 2018'deki halk ayaklanması sonucu devrilmesi sonrasında askerler ve sivillerin ortaklığında Egemenlik Konseyi çatısı altında 2023'te seçimlerle sonlanacak bir geçiş dönemi başlamıştı. Asker ve sivillerin sırasıyla dönüşümlü liderlik yapacağı sistemde asker, iktidarın sivillere geçmesi beklenen dönemde 25 Ekim sabahı yönetime el koymuştu. Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan, olağanüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.

Batı baskı yaptı
ORDUNUN yönetime müdahalesine karşı çıkan sivil yönetim taraftarlarının ülke genelindeki protestoları sürüyor. Kitlesel protestoları güvenlik güçlerinin şiddetle bastırmaya çalışması üzerine Sudan Merkezi Doktorlar Komitesine göre 40 kişi öldü.
Mısır’da Abdulfettah es-Sisi’nin yaptığı darbeye sessiz kalan Batı, Sudan’da yapılan darbeye ise tepki gösterdi. Başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği de el-Burhan’a tutuklu siyasilerin serbest bırakılması ve bir an önce normale dönülmesi çağrısı yapmıştı.
Editör: TE Bilisim